Zajednička izjava povodom Svjetskog dana djeteta

Povodom Svjetskog dana djeteta koji se obilježava 20. novembra, Federica Mogherini, visoka predstavnica Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Komisije, Neven Mimica, komesar za međunarodnu saradnju i razvoj, Dimitris Avramopoulos, komesar za migracije, unutrašnje poslove i građanstvo, Christos Stylianides, komesar za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama, Vera Jourová, komesarka za pravosuđe, potrošače i ravnopravnost spolova, te Tibor Navracsics, komesar za obrazovanje, kulturu, mlade i sport, uputili su sljedeću zajedničku izjavu:

„Često čujemo da su djeca i mladi budućnost našeg društva. Istina je da su oni također i naša sadašnjost. Naša su djeca pokretači promjena u svojim porodicama i zajednicama te je potrebno u cijelosti poštovati njihovo pravo da se i njihov glas čuje te da učestvuju na smislen način u razvoju društva.

Iz tog razloga od svih članica očekujemo da ulažu u našu djecu. Globalni mir i sigurnost se ne mogu postići bez pravičnog i održivog razvoja i poštivanja svih prava sve djece.

Previše djece ostaje na marginama, uslijed siromaštva, diskriminacije na temelju njihovog spola, etničkog porijekla, vjerske pripadnosti, regija u zemlji u kojoj žive, invalidnosti ili seksualne orijentacije. Naša je kolektivna moralna i politička dužnost nastaviti raditi na rješavanju ovog izazova i to još i snažnije i učinkovitije.

Previše djeca ostaje na marginama zbog svog migrantskog ili izbjegličkog statusa. Trenutno, svaki četvrti tražitelja azila u Europi je dijete. Među više od milion izbjeglica koji su stigli u Europu u 2015. godini, 31% čine djeca, od čega 90.000 bez pratnje odrasle osobe. Djecu migrante i izbjeglice treba prije svega tretirati kao djecu. Zaštita njihovih prava uz puno poštivanje njihovih najboljih interesa jeste prioritet i okosnica našeg Zajedničkog europskog sistema azila. Fokus 10. Europskog foruma o pravima djeteta, planiran za 29./30. novembar 2016. godine, upravo je na zaštiti djece migranata i izbjeglica.

Njujorška Deklaracija za izbjeglice i migrante sadrži izričitu obavezu osiguranja obrazovanja za svu djecu u roku od nekoliko mjeseci od dolaska. Europska unija ulaže značajna sredstva u obrazovanje i obuku u zemljama u razvoju, dok su sredstva iz humanitarnih fondova za obrazovanje u vanrednim situacijama osigurala pomoć za gotovo 4 miliona djece pogođenih krizama u pristupu obrazovanju i usavršavanju.

Previše je djece lišeno prava na obrazovanje: 124 miliona djece u svijetu je izvan školskog sistema. Ovakvo stanje zahtijeva ozbiljnu reviziju postojećih zakona, politika i praksi kako bi se osiguralo da nema izravne ili neizravne diskriminacije koja ugrožava pravo svakog djeteta na obrazovanje i stručno usavršavanje. Potrebno je osigurati ravnopravan pristup za sve djevojčice i djevojke, uključujući i one koji su trudne, djecu koja su roditelji, djecu s poteškoćama u razvoju, etničke manjine i djecu iz redova autohtonog stanovništva, djecu migrante i izbjeglice i djecu koja su lišena slobode.

EU je već poduzela korake u ovom pravcu, uključujući izradu striktnih smjernica kojima bi se osigurala učinkovitost svakog projekta kojeg EU finansira s ciljem zaštite djece. Ali iznad svega, cilj nam je ojačati kapacitete naših zemalja partnera na zaštiti prava sve djece na način koji je sveobuhvatan i na svim razinama. Fondovi EU-a se učinkovito troše tamo gdje uspješno jačamo nacionalne sisteme zaštite djece i njihovih prava.

Previše je djece koja su prisiljena raditi. Ratifikacija i učinkovita provedba Konvencije MOR-a br. 182 o najgorim oblicima dječjeg rada i Konvencije MOR-a br. 138 o minimalnoj dobi za zapošljavanje jesu ključne za postizanje eliminacije svih oblika dječjeg rada do 2025. godine i ispunjavanju obrazovnih ciljeva definiranih u Agendi do 2030. godine. Europska unija posvećena je okončanju prakse rada djece, što potvrđuju i nedavno usvojeni zaključci Vijeća o dječjem radu, te pozdravljamo održavanje IV Globalne konferencije o dječjem radu u Argentini u novembru 2017. godine.

Naša djeca će biti ono što će im pomognemo da postanu. Svijet je onakav kakvim ga mi i oni pravimo. To je odgovornost koju svi dijelimo – to je dužnost koju ne možemo izbjeći.“

Europa.ba