Novinari iz zemalja EU posjetili BiH

Zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Khaldoun Sinno ugostio je 16. novembra grupu od 14 novinara iz velikih medijskih kuća zemalja EU na početku njihove posjete Bosni i Hercegovini. Posjeta je organizovana od strane Generalne direkcije Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju, a čiji je cilj predstaviti novinarima rad Evropske unije u zemljama u procesu proširenja.

“Došli ste u vrlo važnom trenutku za Bosnu i Hercegovinu. Samo prošle sedmice, prezentovan je Izvještaj o Bosni i Hercegovini za 2016. godinu, što je svakako veliki trenutak u smislu postavljanja konteksta za naredne korake na putu zemlje u EU. Ostvaren je dobar napredak, a BiH je uspjela uvjerljivo isporučiti zahtjeve EU,” rekao je Sinno. On je ukazao na pozitivne pomake, i rekao da se zemlja u proteklom periodu vratila na pravi put ka EU, a posebno od trenutka podnošenja zahtjeva za članstvo.

Novinari su također upoznati sa komunikacijskim aktivnostima Evropske unije u BiH. Glasnogovornica Delegacije EU/EUSR-a, Jamila Milović Halilović, govorila je o ključnim EU programima komuniciranja sa javnošću koji za ciljne grupe imaju mlade, poslovni sektor i ruralne zajednice, te je predstavila specijalnu televizijsku emisiju “Danas tu, sutra u EU” koja je posvećena inspirativnim pričama iz stvarnog života iz cijele zemlje.

Dr. Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, također je pozdravio novinare 17. novembra. Tokom trodnevnog boravka, novinari su se susreli sa lokalnim akterima, uključujući medije i predstavnike civilnog društva, te lokalne korisnike finansijske pomoći EU.

Europa.ba