Zajedničko saopštenje o novom zaštitnom omotaču u nuklearnoj elektrani Černobilj

Brussels, 29.11.2016. godine

Povodom završetka radova na novom zaštitnom omotaču oko reaktora broj 4 nuklearne elektrane Černobilj, visoka predstavnica/potpredsjednica Federica Mogherini, potpredsjednik nadležan za energetsku uniju Maroš Šefčovič, komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hann, komesar za međunarodnu saradnju i razvoj Neven Mimica i komesar za klimatska pitanja Miguel Arias Cañete, izdali su sljedeće saopštenje:

„Danas obilježavamo prekretnicu na dugom putu napora koje su Ukrajina i međunarodna zajednica uložili kako bi Černobilj učinili bezbjednim mjestom. Današnji dan i posljedice nuklearne katastrofe koje se 30 godina kasnije i dalje osjećaju u Ukrajini, Bjelorusiji i susjednim zemaljama, podsjećaju nas na to da nuklearna bezbjednost zaslužuje nepodijeljenu međunarodnu pažnju i kontinuirani rad na spriječavanju budućih katastrofa.

Novi omotač je rezultat ogromnog rada koji su finansirali Fond za Černobilj Evropske banke za obnovu i razvoj u ime međunarodnih donatora.

Evropska unija je najveći donator ovog fonda i do sada je izdvojila oko 750 miliona evra za projekte vezane za Černobilj. Osim toga, posvećeni smo i unapređenju životnih uslova prvih žrtava katastrofe koje i dalje osjećaju posljedice ogromnog zračenja.

Evropska unija je posvećena daljem unapređenju nuklearne bezbjednosti širom svijeta i nastaviće da sa Ukrajinom, Evropskom bankom za obnovu i razvoj, zemljama grupe G7 i drugim međunarodnim donatorima radi na uspješnom provođenju projekata u Černobilju i oblastima pogođenim katastrofom.”

 

Europa.ba