Održan niz obuka za stočare i proizvođače mlijeka širom Bosne i Hercegovine uz podršku EU

U organizaciji projekta “Tehnička pomoć u koordinaciju Programa kontrole i iskorjenjivanja bolesti životinja u Bosni i Hercegovini – Faza III”, koji financira Europska unija u saradnji sa Uredom/Kancelarijom za veterinarstvo BiH kao vodećom korisničkom institucijomu okviru projekta, održan je niz obuka za stočare i proizvođače mlijeka u periodu od 8. do 16. novembra 2016. čiji je cilj bio pružiti podršku proizvođačima stoke i proizvođačima mlijeka u Bosni i Hercegovini.

Više od 200 učesnika ovih obuka koje su održane u Bihaću, Tomislavgradu, Kalinoviku, Brčkom i Travniku su imali priliku upoznati se sa provedbom programa prevencije i kontrole bruceloze, te o temama vezanim za sigurnost mliječnih proizvoda proizvedenih za vlastitu potrošnju i ponudu na lokalnom tržištu. Veliki odziv proizvođača na svim lokacijama svjedoči o potrebi za kontinuiranim informisanjem o trenutnoj situaciji u oblasti zdravlja životinja i postizanju visoke razine sigurnosti u tradicionalnoj proizvodnji sireva u BiH.

O osnovama prozvodnje sira sa periodom zrenja dužim od 60 dana govorio je gost predavač, prof. dr. sc. Samir Kalit sa Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Profesor Kalit je predstavio i priručnik “Proizvodnja ovčjih i kozjih sireva produženog trajanja zrenja (60 dana) od sirovog mlijeka – teorija i praksa” u izdanju projekta koji je namijenjen proizvođačima – učesnicima ovi obuka.

Ovaj projekat financira EU kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA 2012) u iznosu od 593,530.00 eura. Cilj projekta je potpora veterinarskom sektoru u BiH kao i postizanju visoke razine zaštite zdravlja ljudi i životinja u BiH na osnovu europskih standarda. (KRAJ)

Europa.ba