EU – Kuba: Vijeće otvara novo poglavlje u odnosima

Vijeće je 6. prosinca 2016. odlučilo potpisati Sporazum o političkom dijalogu i suradnji između EU-a i Kube. Vijeće je isto tako odlučilo privremeno primjenjivati neke dijelove sporazuma. Kako bi mogao biti sklopljen, Sporazum će biti dostavljen Europskom parlamentu s ciljem dobivanja njegove suglasnosti. Potpisat će ga 12. prosinca 2016. u 9.30 visoka predstavnica EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini, ministri vanjskih poslova EU-a te kubanski ministar vanjskih poslova Bruno Rodríguez Parrilla.

Visoka predstavnica EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini izjavila je: Uistinu se nalazimo na prekretnici u odnosima između EU-a i Kube. Zajednički se približavamo bližem i konstruktivnijem partnerstvu u kojem se odražavaju snažne povijesne, gospodarske i kulturne veze između Europe i Kube. EU je novim sporazumom spreman podržati proces gospodarske i socijalne modernizacije Kube te sa zanimanjem iščekujem daljnji napredak u našim bilateralnim odnosima.

Sporazum o političkom dijalogu i suradnji, prvi sporazum između EU-a i Kube u povijesti, bit će novi pravni okvir za odnose EU-a i Kube. Njime se predviđa jačanje političkog dijaloga, poboljšanje bilateralne suradnje i razvoj zajedničkog djelovanja u međunarodnim forumima.

Sporazumom se želi podržati proces tranzicije kubanskoga gospodarstva i društva. Njime se promiče dijalog i suradnja radi poticanja održivog razvoja, demokracije i ljudskih prava te pronalaženja zajedničkih rješenja za globalne izazove.

Sporazumom su obuhvaćena tri glavna poglavlja o političkom dijalogu, suradnji i dijalogu u pogledu sektorske politike te o trgovini i trgovinskoj suradnji.

Vijeće za vanjske poslove 10. veljače 2014. usvojilo je smjernice za pregovore. Pregovori su počeli u travnju 2014., a završeni su nakon sedam krugova u ožujku 2016. Visoka predstavnica posjetila je Kubu 11. ožujka 2016. radi sedmog formalnog sastanka o političkom dijalogu između EU-a i Kube, tijekom kojeg je sporazum formalno parafiran.

Sporazum će biti potpisan i sklopljen kao „mješoviti” sporazum. To znači da ga na strani EU-a moraju potpisati i EU i države članice te da ga moraju ratificirati svi relevantni nacionalni i regionalni parlamenti. Dok ga ne ratificiraju sve države članice, sporazum će se primjenjivati privremeno. Privremena primjena odnosit će se na odredbe koje su u nadležnosti EU-a.

Vijeće je usto stavilo izvan snage zajedničko stajalište EU-a o Kubi iz 1996. Glavni je cilj zajedničkog stajališta EU-a o Kubi iz 1996. bio potaknuti prijelaz na pluralističku demokraciju, poštovanje ljudskih prava i temeljnih sloboda, održiv oporavak te poboljšanje životnog standarda kubanskog naroda.

Svečanost potpisivanja – susret s predstavnicima medija u ponedjeljak, 12. prosinca:

  • Informativni članak o odnosima EU-a i Kube
  • Delegacija EU-a u Kubi
  • Zajedničko stajalište EU-a 96/697/ZVSP o Kubi

 

Europa.ba