Zajednički centar za policijsku saradnju promovisan agencijama za provođenje zakona u BiH

Predstavnici Ureda specijalnog predstavnika EU/Delegacije EU u BiH, Ministarstva sigurnosti BiH i Granične policije BiH sastali su se 14. decembra 2016. u Zajedničkom centru za policijsku saradnju u Trebinju (Centar) s ciljem promovisanja uloge Centra u sistemu bezbjednosti BiH i regije drugim agencijama za sprovođenje zakona u BiH.

Predstavnici EU su održali prezentaciju o pravnoj pozadini i najboljim EU/Šengen praksama koje podstiču regionalnu i državnu saradnju među agencijama za provođenje zakona, te objasnili iskustva i izazove sa kojima su se države članice EU suočavale u ovoj oblasti. Lokalni sagovornici su, kroz praktičnu simulaciju procesa razmjene podataka, objasnili izazove sa kojima se Centar susreće u trenutnom sistemu razmjene informacija između zemalja učesnica.

Centar koji je smješten u prostorijama Jedinice granične policije “Trebinje” je oformljen kako bi omogućio učinkovitiju prekograničnu policijsku saradnju i pružio bolju uslugu duž 600 kilometara granice BiH sa Crnom Gorom i Srbijom. Ovim se direktno doprinosi suzbijanju prekograničnog i organiziranog kriminala. Iduće godine, EU će svoje aktivnosti i podršku fokusirati na državnu i međunarodnu saradnju BiH, u okviru nedavno usvojenog EU IBM koncepta u BiH.

Centar je otvoren 24. marta 2014. godine na temelju Protokola o osnivanju Zajedničkog centra za policijsku saradnju koji je potpisan u decembru 2013. godine između Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije. Zakonska osnova za ovaj Protokol je Konvencija o policijskoj suradnji u jugoistočnoj Evropi koju je 5. maja 2006. godine potpisalo više zemalja u regionu. Cilj Centra je poboljšanje prekogranične policijske i carinske saradnje između zemalja učesnica. Glavni oblici ove saradnje su brza razmjena informacija i koordinacija u policijskim i carinskim istragama u borbi protiv svih oblika velikog prekograničnog i organiziranog kriminala. Kroz ovakvu prekograničnu saradnju agencije za provođenje zakona će poboljšati ukupnu sigurnost okruženja za sve građane zemalja učesnica.

Centri ove vrste predstavljaju najbolje šengenske prakse. Ovaj oblik saradnje policije i carine je veoma ohrabrivan unutar šengenskih Acquis-a / Konvencija i predstavlja standardnu praksu u EU sa preko 45 centara ovoga tipa otvorenih do sada u zemljama članicama EU.

Europa.ba