Bicikliranjem kroz povijest: EU pomogla revitalizaciji stare uskotračne pruge ‘Ćiro’

Završni događaj projekta kojeg finansira EU „Bicikliranjem kroz povijest – Revitalizacija stare uskotračne pruge Ćiro“ je upriličen 15. decembra 2016. godine u Ravnom.

Massimo Mina, šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju u Delegaciji EU u BiH je istakao da je projektom postignuto mnogo više osim cikloturizma, podrškom inovativnog koncepta održivog turizma, uključujući i pitanja zaštite životne sredine i ruralnog razvoja.

„Ovim projektom su otvorene mogućnosti za javno-privatna partnerstva, s potencijalom za stvaranje novih radnih mjesta i prihoda iz sektora turizma. Jedan od rezultata projekta je i otkriće nastanbe šišmiša u tunelu Čvaljina, kao i integraciji ovako važnog nalazišta u biciklističku stazu,“ rekao je Mina.

Također je napomenuo da su u posljednje 2 godine, u okviru ovog projekta, izrađene preporuke za turistički razvoj duž stare željezničke pruge ‘Ćiro’. „Primjer dobre prakse je koliko se može toga postići kada se razviju odgovarajuće sinergije između svih partnera s ciljem promocije turističkog razvoja u zemlji i izvan granica,“ zaključio je Mina.

Ana Soldo, direktorica Javnog preduzeća ‘Vjetrenica – Popovo polje’ je naglasila značaj prepoznatljive turističke ponude u prekograničnom području uz bogatu prirodnu baštinu duž biciklističke staze.

„Čitava biciklistička staza, stara pruga, predstavlja na neki način muzej na otvorenom. Ona počinje u Gabeli, ide preko Parka prirode Hutovo blato, kroz prekrasne krške predjele Popovog polja, duž pećine Vjetrenica i manastira Zavala, sve do Konavala u Hrvatskoj,“ rekla je Soldo.

Ukupna vrijednost projekta finansiranog iz Prekograničnog programa saradnje Hrvatska-BiH je 350,660.47 eura, od čega je EU učestvovala sa oko 300,000 eura. Dvogodišnji projekat je imao za cilj integraciju privrede u Dubrovačko-Neretvanskom i Hercegovačkom graničnom području kroz razvoj nove zajedničke turističke ponude. Među ciljevima projekta su i revitalizacija stare uskotračne pruge ‘Ćiro’ između Mostara i Konavala izgradnjom biciklističke staze kao novog zajedničkog turističkog projekta sa jasnim identitetom i slikom, zajedno sa povećanjem količine i kvalitete turističke ponude i usluga u Dubrovačko-Neretvanskom i Hercegovačkom pograničnom području.

Pored ostalih rezultata, projektom su izrađene preporuke za turistički razvoj duž stare željezničke pruge ‘Ćiro’, sakupljen je dokumentarni materijal o pruzi, izgrađena prekogranična biciklistička staza duga 38 km, završena je odgovarajuća signalizacija staze, izgrađeno je 16 odmorišta duž staze, uspostavljeni sistemi GPS mapiranja i signalizacije QR kodova, i još mnogo toga.

Za više informacija posjetite internet stranicu projekta: http://www.ciro.herzegovinabike.ba/

Europa.ba