Plan za gradove: 50 milijuna EUR za pomoć gradovima u suočavanju s urbanim izazovima

Bruxelles, 16. prosinca 2016.

Komisija danas objavljuje drugi poziv za projekte u vrijednosti od 50 milijuna EUR u okviru inicijative Inovativne mjere za gradove. Gradovi mogu izravno podnositi prijave za dobivanje financijskih sredstava EU-a za inovativne urbane projekte.

U Beču je uspostavljena jedinstvena kontaktna točka za javne usluge kako bi se migrantima pomoglo u procesu integracije u grad. U Madridu su u četvrtima s visokom stopom nezaposlenosti uspostavljena četiri čvorišta za otvaranje radnih mjesta u sektorima energetike, mobilnost, recikliranja i prehrambenom sektoru uz istodobno promicanje ekonomije solidarnosti.

Ta su dva projekta među osamnaest nagrađenih projekata u okviru prvog poziva Inovativne mjere za gradove objavljenog prošle godine. Komisija danas objavljuje drugi poziv za dodjelu sredstava najinovativnijim projektima koje predlažu sami gradovi.

Povjerenica za regionalnu politiku Corina Crețu izjavila je: “S ovom inicijativom osiguravamo sredstva za gradove kako bi mogli provesti svoje ideje u konkretna djela koja onda možemo dijeliti na razini EU-a. Razlog za to je svijest o tome da će se rješenja za najhitnije izazove, među ostalim, za nezaposlenost, socijalno isključivano i klimatske promjene, pronaći u samim gradovima. Plan za gradove usmjeren je na osnaživanje gradova i davanje većeg prostora za njihova stajališta”.

U okviru novog poziva, za koji je predviđen proračun u iznosu od 50 milijuna EUR iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR), nagradit će se najinovativniji projekti u tri kategorije, na temelju prioriteta EU-ova plana za gradove: integracije migranata, gradske mobilnosti i kružnog gospodarstva. Poziv je otvoren od danas do sredine travnja 2017.

Kontekst

EU-ov Plan za gradove pokrenut je na temelju Amsterdamskog pakta (30. svibnja 2016.) i zaključaka Vijeća (24. lipnja 2016.) u kojima su utvrđena njegova glavna načela.

Osnovu Plana za gradove čini 12 partnerstava koja omogućuju ravnopravnu suradnju gradova, država članica, institucija EU-a, nevladinih organizacija i poslovnih partnera na poboljšanju kvalitete života u gradovima. Već su pokrenuta četiri pilot partnerstva u područjima uključivanja migranata, kvalitete zraka, stanovanja te siromaštva u gradovima.

U skladu s tematskim prioritetima Plana za gradove, inicijativa za potporu inovativnim pristupima u rješavanju izazova u gradovima osigurat će sredstva koja su gradovima EU-a potrebna za financiranje inovativnih projekata, s ukupnom omotnicom u iznosu od 372 milijuna EUR iz EFRR-a za razdoblje 2014.–2020. U prvom pozivu odabrano je 18 projekata među 378 prijava.

Dodatne informacije

Jedinstvena kontaktna točka za urbanu politiku

Inovativne mjere za gradove

Twitter: @EU_Regional, @CorinaCretuEU inicijativa Inovativne mjere za gradove

 

Europa.ba