U savremenom društvu nema mjesta za govor mržnje, zaključeno na konferenciji EU projekta

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava 2016, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH je, uz podršku projekta kojeg finansira EU „Podrška pružaocima socijalne pomoći i poboljšanje kapaciteta za praćenje – EU SOCEM” ,organizovalo međunarodnu konferenciju pod nazivom „Gdje počinje govor mržnje, prestaje sloboda govora“ 8. decembra 2016. u Sarajevu.

Ovom prigodom, ambasador Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH je podsjetio prisutne da se skoro sve zemlje u svijetu suočavaju sa rastom govora mržnje i uvredljivim jezikom u javnosti.

„Danas smo ovdje da razgovaramo o tankoj liniji između slobode govora i govora mržnje. Na koji način suzbiti govor mržnje i čiju odgovornost predstavlja promocija i podrška slobodi govora,“ rekao je ambasador Wigemark.

Također je naglasio i značaj javne debate zasnovane na činjenicama. „Najlakše se fokusirati na prosti govor i zvučne izjave, naročito u oblasti politike, a ne na utemeljenje, stvarne činjenice. Sada ćete vidjeti da, kao dio postupka pristupanja EU, koji počinje sa predajom Upitnika, EU će zahtijevati činjenice, uključujući i one na koji način se BiH bavi govorom mržnje,” zaključio je ambasador Wigemark.

Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH je navela da širenje govora mržnje ima negativan utjecaj na društvo i uzrokuje dalekosežne posljedice.

„Nama je u regionu potrebna zajednička saradnja i koordinacija da bi zajedno riješili ovaj problem. Potrebno nam je više dijaloga, tolerancije, međusobnog poštovanja, kao i poštovanja prema drugima. Također bih naglasila da nam je potrebno i samokritičko preispitivanje vlastitih uvjerenja,“ dodala je ministrica Borovac.

Borka Rudić, generalna sekretarka udruženja „BH novinari“ je istakla ulogu medija u suzbijanju i borbi protiv govora mržnje.

„Bitna je činjenica da novinari i mediji nisu izvori govora mržnje. Mediji trebaju da dekonstruišu govor mržnje drugih aktera i na taj način pokažu da to nije prihvatljiv govor u javnom prostoru u BiH,“ naglasila je Rudić.

Cilj konferencije je predstaviti institucionalni zakonodavni okvir BiH, susjednih zemalja i Evropske unije u kontekstu suzbijanja govora mržnje te iznijeti inicijative i trenutna dostignuća u borbi i suzbijanju govora mržnje koje imaju za cilj predstavljanje novih mogućnosti, kao i demonstrirati spremnost bh. institucija za rješavanje ovog problema.

Konferenciji su prisustvovali predstavnici raznih diplomatskih ureda u BiH, međunarodnih organizacija, relevantnih bh. vlasti i organizacija civilnog društva.

Dvogodišnji projekat EU „Podrška pružaocima socijalne pomoći i poboljšanje kapaciteta za praćenje – EU SOCEM“ u vrijednosti od EUR 1.758.000 implementira EPRD ima za cilj unapređenje socijalne zaštite ranjivih i socijalno ugroženih kategorija, kao i poboljšanje monitoringa, izvještavanja i promocije sistema ljudskih prava.

Europa.ba