U Sarajevu održan završni sastanak proširenog sastava Projektnog izvedbenog tima projekta „Podrška trajnim rješenjima Revidirane strategije Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma“

U okviru projekta EU i UNHCR-a „Podrška trajnim rješenjima Revidirane strategije za provedbu Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma“ u protekle tri godine obezbijeđena pomoć za 2.400 porodica povratnika i raseljenih osoba, putem inovativne metodologije timskog rada za pomoć ljudima u najvećoj potrebi.

Dvodnevni sastanak proširenog sastava Projektnog izvedbenog tima projekta „Podrška trajnim rješenjima Revidirane strategije Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma“ održan je u Sarajevu 15. i 16. decembra 2016. godine. Projekat kojem je cilj pronaći odgovore na najozbiljnije preostale probleme uzrokovane ratnim raseljavanjem u Bosni i Hercegovini, završava 31.12.2016. godine, a na sastanku su razmotreni postignuti rezultati. Također, diskutovalo se o tome kako replicirati uspješne i inovativne procese i pristupe primijenjene u ovom projektu u daljnjem radu na Aneksu VII.

Projekat je pokrenut 2014. godine sa ciljem pružanja pomoći za više od 2.400 ugroženih raseljenih osoba i povratnika u Brčko distriktu BiH, Bijeljini, Bosanskom Petrovcu, Derventi, Foči, Gradiški, Maglaju, Mostaru, Prijedoru i Živinicama.

Završnom zasjedanju proširenog sastava Projektnog izvedbenog tima, pod supredsjedanjem Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Predstavništva UNHCR-a u BiH, prisustvovali su predstavnici Delegacije EU u BiH, Brčko distrikta BiH i devet lokalnih zajednica u kojima se projekat provodi, entitetskih ministarstava nadležnih za raseljene, te sedam provedbenih partnera projekta – Razvojnog programa Ujedinjenih nacija, Dječijeg fonda Ujedinjenih nacija, Međunarodne organizacije za migracije, Hilfswerk Austria International, Bosanskog humanitarnog logističkog servisa, Fondacije lokalne demokratije te Udruženja Vaša prava BiH.

U trogodišnjem periodu dodijeljena su 762 granta, čime su stvorene mogućnosti za samozapošljavanje i ostvarivanje prihoda; osigurani su finansijski poticaji, obuka te tehnička podrška za 242 proizvođača, koji su povezani sa preduzećima koristeći metodologiju takozvanih „lanaca vrijednosti“; osigurana je finansijska pomoć za 10 malih i srednjih preduzeća, kako bi se kreirala nova radna mjesta; pružena je besplatna pravna pomoć za oko 10.000 osoba i njihovih porodica; osigurane su osnovne i specifične usluge iz oblasti socijalne zaštite i inkluzije za oko 600 djece iz ugroženih porodica; razvijena je metodologija za jačanje i izgradnju kapaciteta za pružanje kućne zdravstvene njege koja je obuhvatila 276 starijih osoba; izgrađeno je i sanirano 179 stambenih jedinica sa pratećom infrastrukturom.

Obraćajući se na završnoj sjednici dvodnevnog zasjedanja, ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH i dopredsjednica Upravnog odbora projekta, Semiha Borovac, izjavila je: “Bitno je istaknuti kako je sa ovim projektom počela da se mijenja svijest i osluškuju stvarne potrebe izbjeglih i raseljenih osoba. Kreiran je sasvim novi pristup rješavanju ove problematike na način da su obnovu i izgradnju povratničkih domova pratile i mjere ekonomske održivosti, ključne za održivost povratka u cjelini. Jer, za održivi povratak nije dovoljno osigurati samo krov nad glavom, nego i uslove života dostojne čovjeka u 21. stoljeću, a to je mnogo zahtjevniji i kompleksniji dio posla. Ovaj projekat je pokazao i dokazao da sve to nije neizvodivo. Naprotiv.”

Trogodišnji projekat finansiran je od strane EU sa 7 miliona eura kroz IPA fondove. U svom govoru na završnoj sjednici proširenog sastanka za provedbu projekta, Massimo Mina, šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije EU i član Upravnog odbora projekta, naglasio je: „Postizanje ciljeva Revidirane strategije Aneksa VII i Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja podrazumijeva veliki zajednički napor nekoliko institucionalnih aktera na različitim razinama vlasti koji je ključan, dugoročno gledajući, u osiguravanju učinkovite provedbe i održivosti. Ciljane općine bi trebale osigurati odgovarajuće socio-ekonomske uslove kako bi se olakšala lokalna integracija i održivi povratak najugroženijih korisnika. Snažno potičemo na koordinirane napore nadležnih ministarstava, kantona i lokalnih vlasti u izradi i provedbi potrebnih socio-ekonomskih mjera, koje će podržavati proces povratka, pored samih stambenih rješenja.”

UNHCR je sufinansirao projekat sa 1,1 miliona eura. Agencija za izbjeglice Ujedinjenih nacija je ujedno i vodeća agencija u provedbi projekta. U svom završnom izlaganju na ovom događaju, Andrew Mayne, regionalni predstavnik UNHCR-a za jugoistočnu Europu i dopredsjednik Upravnog odbora projekta, zaključio je: „Ovaj je projekat uveo novu metodologiju za provedbu Revidirane strategije Aneksa VII koja se sastoji od, na potrebama baziranog, multi-sektorskog, timskog rada lokalnih vlasti i zajednica, civilnog društva, projektnih partnera i samih korisnika. Ona je omogućila da se pomogne mnogo više ranjivih raseljenih porodica nego što je prvobitno planirano. Izazov je pred vlastima na svim razinama u BiH da i dalje primjenjuju ovaj inovativni pristup i da pruže rješenja za one porodice raseljenih i povratnika koji su i dalje u najvećoj potrebi.“

Europa.ba