Evropska komisija pozdravlja napredak u odnosima Evropske unije i Švicarske

Nakon što je švicarski parlament 16. decembra 2016. donio savezni zakon o strancima i nakon sastanka zajedničkog odbora EU i Švicarske održanog 22. decembra Evropska komisija je pozdravila napredak postignut u bilateralnim odnosima Evropske unije i Švicarske.

Predsjednik Juncker izrazio je želju da 2017. bude ključna godina za produbljivanje bilateralnih odnosa.

Švicarski parlament donio je savezni zakon o strancima 16. decembra 2016.

Ravnoteža postignuta saveznim zakonom o strancima od 16. decembra 2016. trebala bi omogućiti očuvanje cjelovitosti ugovornih obveza Evropske unije i Švicarske. Međutim, potrebno je da se rješenjem o primjeni utvrde pojedinosti i jamstva u pogledu ključnih elemenata. Od posebne su važnosti pitanja pristupa informacijama o dostupnim radnim mjestima i pitanja u pogledu poštovanja prava prekograničnih radnika.

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, koji se tokom više od 18 mjeseci 2015. i 2016. osobno angažirao kako bi se u saradnji sa švicarskim partnerima pronašlo rješenje, istaknuo je: “švicarske vlasti i evropske institucije intenzivno su radile na donošenju zajedničkog rješenja koje bi zajamčilo cjelovitost jednog od naših temeljnih načela: slobodnog kretanja osoba. Komisija će pomno pratiti provedbu tog rješenja. Godina 2017. mogla bi označiti važan korak u produbljivanju odnosa Evropske unije i Švicarske u cilju daljnjeg promicanja važnosti našeg prostora slobode, svih sloboda, na korist svih naših građana.”

U tom se kontekstu Komisija nada da će se rad na prenošenju i pojašnjenju obaviti u duhu bliske saradnje, posebno u okviru zajedničkog odbora zaduženog za sporazum o slobodnom kretanju osoba.

Protokol o pristupanju Hrvatske sporazumu o slobodnom kretanju osoba

Komisija pozdravlja švicarsku ratifikaciju Protokola o pristupanju Hrvatske sporazumu o slobodnom kretanju osoba od 16. decembra 2016.

Tom će se ratifikacijom Švicarska u potpunosti pridružiti programu Obzor 2020. te će se moći nastaviti pregovori o njezinoj saradnji u programu ERASMUS.

Institucionalni okvir između Evropske unije i Švicarske

Komisija pozdravlja cilj Saveznog vijeća za 2017. u pogledu obnove i produbljivanja odnosa s Evropskom unijom i njegovu namjeru donošenja poruke o institucijskom sporazumu između Evropske unije i Švicarske. Takav je sporazum nužan kako bi se bilateralnim odnosima Evropske unije i Švicarske pružila odgovarajuća pravna sigurnost i kako bi se mogli sklapati novi sporazumi za proširenje naših odnosa.

Sudjelovanje u evropskom kohezijskom programu

Komisija smatra kako je nužno da Savezno vijeće podrži sudjelovanje Švicarske u evropskom kohezijskom programu obnovom svojeg finansijskog doprinosa.

Druga područja

Komisija smatra da postoje i druga područja u kojima se može ostvariti napredak, posebno kad je riječ o postizanju bolje saradnje u području razvoja.

Europa.ba