EU naglasila značaj doprinosa civilnog društva u ispunjavanju Upitnika

„Aktivno učešće građana je od presudnog značaja za proširenje EU, a organizacije civilnog društva predstavljaju ključnu vezu između građana i vlasti”, rekao je Khaldoun Sinno, zamjenik šefa Delegacije EU u BiH na konferenciji EU na temu učešća civilnog društva u postupku odgovaranja na pitanja iz Upitnika EU za BiH. „EU očekuje uključenost civilnog društva na svim nivoima političkog dijaloga kao i njihovo učešće u postupku odgovaranja na pitanja iz Upitnika“, izjavio je Sinno.

Konferencija je organizovana danas u saradnji sa TACSO (Tehnička podrška organizacijama civilnog društva) uredom u BiH, s ciljem unapređenja dijaloga između civilnog društva i vlasti, te podsticanja njihovog učešća u ispunjavanju Upitnika EU. Također je osmišljena da bude platforma za razmjenu iskustava te prilika za predstavljanje primjera najbolje prakse institucija i organizacija civilnog društva iz Srbije.

Natasa Savić-Janjić iz Ureda za evropske integracije Vlade Republike Srbije je istakla da je postupak odgovaranja na pitanja iz Upitnika bio odlična pripremna vježba za proces pregovora i za vlasti i za civilno društvo iz Srbije.

Ovo je bila odlična prilika za organizacije civilnog društva da uspostave bolju saradnju sa vlastima, te unaprijede koordinaciju u postupku pregovora za članstvo u EU,“ zaključila je Savić-Janjić.

Manuel Munteanu iz Generalne direkcije Evropske komisije za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju je objasnila da postupak odgovaranja na pitanja iz Upitnika zavisi od bh. vlasti, dok je uloga Komisije da pruži podršku u tom postupku.

Indikativni vremenski okvir za BiH da odgovori na Upitnik je šest mjeseci. Želim naglasiti još jednom da je to indikativni vremenski okvir, jer je ipak kvalitet odgovora važniji od tempa odgovaranja. Evropska komisija očekuje kvalitetne, konsolidovane i koordinirane odgovore na pitanja,“ rekao je Munteanu.

Na konferencije je učestvovalo više od 70 organizacija civilnog društva koje se bave različitim političkim pitanjima iz čitave zemlje, te predstavnici Evropske komisije, Delegacije EU u BiH, Direkcije za evropske integracije BiH, i predstavnici civilnog društva i vlasti iz Srbije.

Europa.ba