EU i UN u BiH: Proces pristupanja EU i Ciljevi održivog razvoja nude prilike za saradnju

Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Ured specijalnog predstavnika u BiH i  Ured rezidentne koordinatorice Ujedinjenih nacija u BiH danas su organizovali brown bag sastanak na temu procesa pristupanja Evropskoj uniji i Ciljeva odrzivog razvoja u prostorijama Delegacije EU u Sarajevu.

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Lars-Gunnar Wigemark, rezidentna koordinatorica UN-a i stalna predstavnica Razvojnog programa UN-a u BiH, Sezin Sinanoglu pozdravili su uposlenike EU i UN-a koji su prisustvovali sastanku, kao i ambasadore i predstavnike članica EU.

U lokalnom kontekstu, ambassador Wigemark je naglasio važnost cilja održivog razvoja br. 16 o promovisanju mirnih i inkluzivnih društava za održiv razvoj. Ambasador Wigemark je nadalje podsjetio na najbolje primjere iz prakse saradnje EU i UN-a u BiH, posebno kroz Program za oporavak od poplava iz 2014. godine.

Rezidentna koordinatorica Sezin Sinanoglu naglasila je da Agenda 2030 nudi zajedničku platformu za saradnju, uključujući i saradnju u vezi sa Reformskom agendom u BiH. Rezidentna koordinatorica Sinanoglu također je napomenula da su ciljevi održivog razvoja prilika da se stvori zajednička vizija mira i razvoja za Bosnu i Hercegovinu.

U Bosni i Hercegovini politika proširenja Evropske unije i obnovljeni pristup reformskim naporima već doprinose rješavanju mnogih od ciljeva održivog razvoja. Današnji sastanak održan kako bi se započela diskusija o tome kako ostvariti saradnju u procesu integracija i promovisanja rada na ciljevima održivog razvoja/Agende 2030 u BiH. EU i članice koje su prisustvovale sastanku potvrdile su svoju opredijeljenost da pomognu implementaciji ciljeva održivog razvoja u BiH.

Događaj također, na lokalnom nivou, predstavlja početni primjer nastojanja da se promovišu ciljevi odživog razvoja u Evropskom političkom okviru i trenutnim prioritetima Evropske komisije, a posebno u kontekstu Globalne strategije EU.


Brown bag sastanak je neformalni sastanak u vrijeme ručka. Naziv je dobio po papirnim vrećicama u kojima učesnici donose svoje ručkove ili užine.

Europa.ba