Više solidarnosti s regijama pogođenima prirodnim katastrofama

Odbor stalnih predstavnika Vijeća 29. marta 2017. podržao je prijedlog za povećanje potpore koju EU pruža regijama pogođenima potresima, poplavama, sušama i drugim prirodnim katastrofama. Udio EU u obnovi povećao bi se i do 90%. Time bi se za neke regije gotovo udvostručio financijski doprinos EU koji trenutačno iznosi 50%. Današnjom se odlukom malteškom predsjedništvu omogućuje da započne pregovore s Evropskim parlamentom.

„Svako ko je osobno vidio posljedice prirodne katastrofe zna kakav poražavajući učinak ona može imati na živote ljudi. Iako prirodne katastrofe ne možemo spriječiti, možemo pogođenim regijama ponuditi potporu i pomoći im u procesu obnove. Zbog toga smo danas donijeli ovu odluku.”

-Ian Borg, malteški parlamentarni tajnik za fondove EU i predsjednik Vijeća

Povećanje stope financiranja Evropske unije odnosilo bi se na isplate iz Evropskog fonda za regionalni razvoj (EFRR). Ukupni opseg dijela EFRR-a koji financira EU od oko 196,4 milijarde eura za razdoblje od 2014. do 2020. ne bi se mijenjao.

Povećanjem stope financiranja EU iz EFRR-a nadopunila bi se financijska pomoć koju EU već pruža svojim fondom solidarnosti. Fond solidarnosti može se iskoristiti u iznosu do 500 milijuna eura godišnje za pomoć državama članicama u otklanjanju posljedica prirodnih katastrofa.

Europa.ba