EU dodijelila 8 grantova za 8 sjajnih priča: Vaš glas, vaša priča se čuje!

U Sarajevu je 06.04.2017. godine održana ceremonija dodjele grantova malim sredstvima informisanja/medijskim outletima, pobjednicima konkursa „Imaš priču“ objavljenog u okviru projekta “Izgradnja i konsolidacija kapaciteta za prevenciju sukoba“, kojeg finansira Evropska unija (EU) u vrijednosti od oko 43.000 eura, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini. Aktivnost koordinira Ured rezidentne koordinatorice Ujedinjenih nacija u BiH.

Rukovodilac političkog i ekonomskog sektora  Delegacije Evropske unije u BiH Jan Snaidauf i zamjenik rezidentne predstavnice Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP)  Sukhrob Khoshmukhamedov, su čestitali pobjednicima konkursa na sjajnim idejama, te se zahvalili  svim ostalim podnosiocima prijava na uloženom trudu prilikom pripremanja aplikacija.

Rukovodilac političkog i ekonomskog sektora Delegacije EU u BiH Jan Snaidauf je naglasio kako mediji u BiH nailaze na mnoge probleme u smislu političkog pritiska, zastrašivanja novinara i manjka transparentnosti medijskog vlasništva. Zato EU, zajedno sa svojim partnerima, smatra da je od velike važnosti da se pokušaju podržati alternativni, ponekad kritički glasovi.

Postoji generalno mišljenje u ovoj državi da se glasovi građana ne računaju, da nisu saslušani zato što nisu dio političke scene. Mi svakako smatramo da to nije u redu i da to ne bi trebao da bude slučaj i to je opet jedan od razloga zašto vas podržavamo. Htjeli smo da sagledamo širok dijapazon medijske aktivnosti, od one više tradicionalne do netradicionalnih društvenih medija koji su inovativni i kreativni. Jasno je kako su društveni, netradicionalni medijiski formati sve više bitni i uticajni kako vrijeme prolazi. Ono što nama treba su govornici koji će premositi jaz u državi: etničke podjele, kulturološke, vjerske, podjele po osnovi spola, obrazovne, društvene i ekonomske podjele. Radi se o izgradnji mira i povjerenja, poštovanju drugih i borbi protiv govora mržnje i radikalizma.“, rekao je Snaidauf.

„Jačanje nezavisnih i slobodnih medija, kao i blogera je od ključne važnosti za promociju pozitivnog dijaloga, kao i za izgradnju mira i povjerenja među ljudima. Oni su generatori pozitivnih promjena u društvu i bitan faktor u demokratskom razvoju zemlje. Izuzetno mi je drago što ćemo podržati ovih sjajnih 8 ideja, te da ćemo uz podršku partnera nastaviti sprovedbu sličnih inicijativa“, rekao je zamjenik rezidentne predstavnice Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) Sukhrob Khoshmukhamedov, te još jednom iskoristio priliku da se zahvali svim aplikantima na inovativnim idejama koje su poslali.

Moja Hercegovina Portal smo pokrenuli brat i ja, koji smo osobe sa invaliditetom, prije pet godina sa ekipom mladih diplomanata žurnalistike. Krenuli smo da gradimo neki drugačiji medij, medij koji će pisati o svemu onome o čemu ne pišu mainstream mediji, tj. o osobama sa invaliditetom i svim drugim marginilizovanim grupama, te položaju žena u našoj regiji koji nije baš najbolji.  Mislim da smo jedini  nezavisni medij u regiji Istočne Hercegovine“, izjavio je Dragiša Sikimić, jedan od dobitnika grantova.

„Nama ovaj grant znači puno jer položaj medija u Bosni i Hercegovini nije na zavidnom nivou, jako teško se finansiraju. Mi bez ovoga granta ne bismo mogli realizovati ove priče jer sve ovo zahtijeva sredstva za tehničku realizaciju, putovanja… Bez ovakve podrške kao što je ovaj projekat ne bi bilo moguće raditi ovo što mi radimo“, dodao je on.

„Mislim da je svaki projekat, svaki glas, ne samo moj projekat, svima nama užasno bitan da se mijenjamo i prije svega je bitno da se obrazujemo. Mislim da je obrazovanje ključ svih naših problema koje imamo trenutno. Ova publikacija će po planu ići u sve biblioteke širom BiH, tako da će djeca imati pristup, to je početna ideja, obrazovanje“, rekla je Anesa Abadan autorica ideje za knjigu „Malo sam drugačiji“, koja će se publikovati zahvaljujući ovom grantu.

Od velikog broja pristiglih prijava, odabrano je osam priča koje su se izdvojile svojom originalnošću i kreativnim idejama. Grantovi u vrijednosti od 5.000 dolara po grantu su dodijeljeni sljedećim dobitnicima:

  • Cyber Bosanka: “BH Ljudi”;
  • BH Studenti:  multimedijalni prijedlog s dvije priče “Problemi studiranja studenata s invaliditetom; Studiranje kroz objektiv moje kolegice/mog kolege”
  • Aladin Kavgic: “Sjenke”
  • Moja Hercegovina Portal: “Multimedijalno online izvještavanje na temu ljudskih prava i položaja žena i marginalizovanih ciljnih grupa u Istočnoj Hercegovini”
  • Global CIR: “Pozitivni Balkan”
  • Sayber DOO: The Loft Radio: “Loft Online Radio/Video magazin- start-up povezivanje mladih”
  • Anesa Abadan: “Malo sam drugačiji”
  • Srđan Puhalo Blogging: (action-oriented blogging/ društveno-odgovorno bloggiranje)

 

Europa.ba