Na Dan planete Zemlje, ambasador Wigemark otvorio Bike Expo 2017 u Sarajevu

Povodom Dana planete Zemlje, koji se tradicionalno obilježava 22. aprila širom svijeta, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU, ambasador Lars-Gunnar Wigemark, je otvorio Bike Expo 2017 u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Bike Expo je cjelodnevni događaj koji promoviše biciklizam kao zdrav način prijevoza i jedan od ključnih načina zaštite okoliša. Događaj uključuje izložbu posvećenu 130. godišnjici prvog biciklističkog kluba u Sarajevu, filmovima o biciklizmu i izložbu modernih i klasičnih bicikala.

“Dan planete Zemlje je važan datum koji nas sve podsjeća kako možemo doprinijeti boljem okolišu. Biciklizam je zaista odličan način da se zaštiti Zemlja,” rekao je ambasador Wigemark. “Želio bih da se zahvalim Zemaljskom muzeju i svim ostalim organizatorima na realizaciji ovog događaja i obilježavanju stoljetne tradicije biciklizma u Sarajevu.”

Ambasador Wigemark je takođe naglasio da je biciklizam važan faktor u promociji turizma, te da je omogućavanje uslova za biciklizam u bilo kojem gradu jedan od preduslova za održiv interes. Nadam se da će Bike Expo od sada biti redovan događaj, i da će EU biti u mogućnosti da ga podrži,” rekao je.

Dan planete Zemlje je prvi put obilježen 1970, godine, i sada ga koordiniše Mreža za Dan planete Zemlje širom svijeta, te se slavi u više od 192 zemlje svake godine. Cilj ovog dana je da se rasprostrani i diverzifikuje pokret širom svijeta, te da se mobilizira kao najučinkovitije okrilje za izgradnju zdravog i održivog okoliša, rješavanje problema klimatskih promjena, te zaštitu Zemlje za buduće generacije.

Europa.ba