Evropska komisija predstavila evropski stup socijalnih prava

Brisel, 26. aprila 2017.

Ključni je prioritet ove Komisije izgraditi pravedniju Evropu i ojačati njezinu socijalnu dimenziju.

Danas ona ispunjava obećanje o donošenju prijedloga o evropskom stupu socijalnih prava. U okviru tog stupa utvrđeno je 20 ključnih načela i prava kojima će se podupirati pravedna tržišta rada i sistemi socijalne skrbi i njihovo dobro funkcioniranje. Stup je osmišljen kao kompas pri ponovnoj uspostavi pozitivne konvergencije radi stvaranja boljih radnih i životnih uvjeta u Evropi. Prvenstveno je usmjeren na europodručje, ali primjenjuje se na sve države članice Evropske unije koje u njemu žele sudjelovati.

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je: “Kao predsjednik Komisije nastojao sam vratiti socijalne prioritete u središte evropskih nastojanja kamo i pripadaju. Evropskim stupom socijalnih prava i prvim inicijativama koje ga prate ispunjavamo svoja obećanja i otvaramo novo poglavlje. To poglavlje želimo pisati zajedno: države članice, institucije EU, socijalni partneri i civilno društvo moraju preuzeti svoj dio odgovornosti. Želio bih da stup dobije političku podršku na najvišoj razini do kraja ove godine.”

Stup je pripremila Evropska komisija pod vodstvom potpredsjednika Dombrovskisa i komesarke Thyssen uz blisko savjetovanje s dionicima na svim razinama. Njime se učvršćuju prava koja već postoje u međunarodnoj i pravnoj stečevini Evropske unije te se ona nadopunjuju kako bi se uzele u obzir nove okolnosti. Temelj za načela i prava utvrđene stupom čine sljedeće tri kategorije: jednake mogućnosti i pristup tržištu rada, pravedni radni uvjeti te socijalna zaštita i uključenost. Naglasak je na tome kako se nositi s novim kretanjima u svijetu rada i društvu u cjelini da bi se ispunilo obećanje iz Ugovora povezano s visoko konkurentnim socijalnim tržišnim gospodarstvom kojim se želi postići puna zaposlenost i socijalni napredak.

Ostvarivanje načela i prava definiranih u evropskom stupu socijalnih prava zajednička je odgovornost država članica, institucija EU, socijalnih partnera i ostalih dionika. Evropske institucije pomoći će uspostaviti okvir te će predvoditi provedbu stupa potpuno poštujući nadležnosti država članica i tradicije socijalnog dijaloga. Za učinkovitu primjenu niza načela i prava obuhvaćenih stupom bit će potrebne daljnje zakonodavne inicijative. Bude li potrebno, postojeće zakonodavstvo Evropske unije ažurirat će se, nadopuniti i bolje provoditi.

Evropska komisija već danas nadopunjuje evropski stup socijalnih prava nizom daljnjih konkretnih zakonodavnih i nezakonodavnih inicijativa, primjerice, o ravnoteži poslovnog i privatnog života roditelja i skrbnika, informiranju radnika, pristupu socijalnoj zaštiti i o radnom vremenu. Iz tih se inicijativa vidi priroda problematike koju obuhvaća stup, ali i način na koji se mogu provesti njegova načela i prava.

Uveden je i pregled socijalnih pokazatelja radi praćenja kretanja i uspjeha po državama članicama u 12 područja i ocjene napretka prema „socijalnom rangu AAA” za EU u cjelini. Ta analiza uključit će se u Evropski semestar za usklađivanje ekonomske politike.

Ostvarivanje načela i prava obuhvaćenih stupom dinamičan je proces. Stupom će se potaknuti rad u kontekstu evropskog semestra i rad na dovršetku ekonomske i monetarne unije, u skladu s izvještajem petorice predsjednika. Konkretno bi stupom trebao ponovno započeti proces konvergencije unutar EMU-a, a neka načela i prava mogla bi poslužiti kao smjernice za stvaranje jačih obvezujućih standarda u europodručju. U budućnosti bi mogle uslijediti daljnje zakonodavne ili nezakonodavne inicijative Evropske unije u okviru godišnjih programa rada Komisije. Iz evropskih fondova, posebice Evropskog socijalnog fonda, također će se osigurati financijska potpora za provedbu mnogih ključnih aspekata stupa.

Sljedeći koraci

Stup je predstavljen danas na temelju dvaju pravnih oblika identičnog sadržaja: preporuke Komisije koja stupa na snagu danas i prijedloga zajedničke objave Parlamenta, Vijeća i Komisije. Na temelju toga Komisija će započeti rasprave s Evropskim parlamentom i Vijećem kako bi za stup dobila široku političku podršku na visokoj razini.

Kontekst

U Evropskoj uniji postoje najnapredniji sistemi socijalne skrbi na svijetu te mnoštvo najboljih praksi i socijalnih inovacija, ali se moramo suočiti s dosad nezabilježenim socijalnim izazovima i prilagoditi im se. Unatoč poboljšanju ekonomskih i socijalnih uvjeta u cijeloj Evropi i rekordnoj zaposlenosti, posljedice krize iz prošlog desetljeća i dalje su dalekosežne, od dugoročne nezaposlenosti i nezaposlenosti mladih do rizika od siromaštva u mnogim dijelovima Evrope. Istovremeno, svijet rada i naša društva se brzo mijenjaju, a globalizacija, digitalna revolucija, promjena radnih modela i demografski razvoj donose nove prilike i nove izazove. Svi nivoi tijela javne vlasti, socijalni partneri i civilno društvo dijele odgovornost i interes za rad na uspješnijoj Evropi otpornijoj na buduće izazove, u kojoj će se istovremeno ostvarivati ekonomski i socijalni razvoj.

Socijalna Evropa od samog je početka jedan od prioriteta Junckerove Komisije, što se odražava i u njezinim Političkim smjernicama iz jula 2014. U septembru 2015. u svojem prvom govoru o stanju Unije predsjednik Juncker rekao je: “Moramo predanije raditi na uspostavi pravednog i istinski panevropskog tržišta rada. (…) U okviru tih mjera želja mi je uspostaviti evropski stup socijalnih prava kojim će se u obzir uzeti promjene s kojima se suočavaju evropska društva i tržište rada.”

Od te najave Komisija je aktivno radila s državama članicama, institucijama EU, socijalnim partnerima, civilnim društvom i građanima na sadržaju i ulozi stupa. Komisija je u martu 2016. predstavila preliminarni nacrt evropskog stupa socijalnih prava i započela opširno javno savjetovanje radi prikupljanja povratnih informacija koje je zaključeno u januaru 2017. konferencijom na visokoj razini.

Nadovezujući se na informacije prikupljene tokom savjetovanja Komisija sada iznosi prijedlog evropskog stupa socijalnih prava kojim se želi osigurati nova i učinkovitija prava građanima. Kao inspiracija za izradu stupa izravno je poslužilo mnoštvo praksi diljem Evrope, a temelj mu je stabilna pravna stečevina koja postoji na razini Evropske unije i međunarodnoj razini.

Dodatne informacije

MEMO: Evropski stup socijalnih prava – pitanja i odgovori

Informativni članak: Evropski stup socijalnih prava

Komunikacija Komisije o evropskom stupu socijalnih prava

Informativni članak: Pregled socijalnih pokazatelja

Brošura: Pregled socijalnih pokazatelja za 2017.

Internetski alat pregleda socijalnih pokazatelja

Internetska stranica o evropskom stupu socijalnih prava

Saopštenje za medije: Ostvarivanje evropskog stupa socijalnih prava

Europa.ba