Unaprijeđena sigurnost građana: uništeno 2.315 komada malog oružja i lakog naoružanja

Vlasti u Bosni i Hercegovini su organizovale uništavanje 2.315 komada malog oružja i lakog naoružanja (SALW) i 3.344 dijelova i komponenti ovog oružja 29. aprila 2017. godine, u topionici Jelšingrad u Banjaluci. Preciznije, ova aktivnost koju finansira Evropska unija i podržavaju UNDP SEESAC i Razvojni programi Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH), omogućila je uništenje 996 komada dugih i 1.319 komada kratkih cijevi.

Uništeno vatreno oružje i komponente ovog oružja su konfiskovale policijske agencije u Bosni i Hercegovini u sklopu njihovih aktivnosti provedbe zakona. Uništavanje su organizovale četiri policijske agencije u Bosni i Hercegovini u saradnji sa Koordinacionim odborom za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u Bosni i Hercegovini.

Bosna i Hercegovina je u okviru pristupa “Umjetnost za mir” uništila 1.008 komada SALW-a 9. jula 2016. godine, kao dio obilježavanja Međunarodnog dana uništavanja oružja.

Finansiran od Evropske unije, SEESAC će implementirati niz aktivnosti u regionu doprinoseći sprečavanju širenja i kontroli SALW-a u periodu 2017-2019, kroz Odluku Vijeća EU (CFSP) 2016/2356.

Jedan od načina smanjenja rizika širenja SALW-a je smanjenje značajnih zaliha naoružanja i municije u jugoistočnoj Evropi. Imajući ovo u vidu, podrška vlastima u jugoistočnoj Evropi da unište svoje viškove naoružanja, konfiskovani SALW i pripadajuću municiju je ključna komponenta SEESAC-ovog projekta.

Od 2002. godine, SEESAC je pomogao da se region jugoistočne Evrope riješi 300.000 komada malog oružja.

 

Foto: UNDP BiH

Europa.ba