EU pomaže pripremiti parlamentarnu administraciju za poslove EU integracija

Početak Twinning Light projekta, finansiranog iz sredstava EU, koji ima za cilj podržati parlamente u BiH u provođenju njihovih zadataka koji se odnose na integraciju u EU,  ozvaničen je 23. maja u Narodnoj skupštini Republike Srpske u Banjoj Luci.

Ovaj projekat je važan jer nadograđuje i jača kapacitete parlamenata za međusobnu koordinaciju u vezi sa svim izazovnim pitanjima koja će se pojaviti tokom usklađivanja zakonodavnog procesa. Zakonodavna tijela imati će vrlo važnu ulogu u procesu EU integracija Bosne i Hercegovine,” rekao je generalni direktor za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Christian Danielsson. „Pored svojih redovnih zakonodavnih aktivnosti, uloga parlamenata ne podrazumijeva samo nadziranje rada izvršne vlasti, već i uključivanje u postizanje kompromisa i inkluzivnosti kao vrlo važnih principa u ovom cjelokupnom procesu. Proces evropskih integracija ne treba voditi daljim podjelama već biti inkluzivan i ne sumnjam da će ovakvi projekti pomoći u jačanju upravo tih kapaciteta.“

Cilj projekta koji okuplja parlamente u BiH s državnog, entitetskog i nivoa Brčko Distrikta, kao i njihove kolege iz Mađarske je ispunjenje parlamentarnih zadataka koji se odnose na integraciju u EU, kao i jačanje parlamentarne saradnje u ovom pogledu.

Nadam se da ćemo ovaj projekat završiti do kraja godine, i imati priliku da počnemo novi, te nastaviti postizati ciljeve na putu ka EU “, rekao je Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, i zahvalio EU za kontinuiranu podršku.

Ovaj projekat spaja dva veća paketa pomoći Evropske unije parlamentima BiH. Između 2014-2016, twinning projekt “Jačanje uloge parlamenata u Bosni i Hercegovini u kontekstu EU integracija” sa budžetom od 3,5 miliona eura koji se finansira iz IPA 2012 je pružio veliku podršku i postigao značajne rezultate.

Ovaj projekat vrijedan 250,000 eura će  trajati do decembra 2017. godine. Na početku 2018. godine, EU će pokrenuti još jedan veći twinning projekat, softverske i hardverske podrške parlamentima BiH u trajanju od dvije godine, ukupne vrijednosti 4 miliona eura, koji će se finansirati iz sredstava IPA 2016.

Europa.ba