Izjava visoke predstavnice EU i potpredsjednice Europske komisije Federice Mogherini i komesara za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Christosa Stylianidesa povodom Svjetskog dana humanitarnog rada 2017.

Brisel, 18. augusta 2017.

Europska unija zalaže se za sigurnost humanitarnih radnika. Svake godine obilježava Svjetski dan humanitarnog rada sudjelovanjem u globalnoj kampanji kojom se iskazuje počast humanitarnim radnicima koji svakodnevno stavljaju život na kocku kako bi spasili živote drugih. Svjetskim danom humanitarnog rada obilježava se obljetnica bombardiranja sjedišta Ujedinjenih nacija u Bagdadu u Iraku 2003., u kojem su živote izgubila 22 humanitarna radnika.

Visoka predstavnica i potpredsjednica Federica Mogherini i komesar Christos Stylianides izjavili su:

“U svim krajevima svijeta napadi i nasilje nad nevinim ljudima u današnje su vrijeme sve češći. To nikako ne bi smjelo postati nešto normalno, nešto što ne dovodimo u pitanje.

Humanitarni radnici koji riskiraju živote kako bi spasili druge česta su meta takvih napada. Bili smo svjedoci toga prošli tjedan u Srednjoafričkoj Republici te bezbroj puta u Siriji.

Uoči Svjetskog dana humanitarnog rada odajemo priznanje i počast svima koji riskiraju živote pomažući žrtvama ratova i prirodnih katastrofa diljem svijeta. Slavimo hrabrost svih muškaraca i žena koji požrtvovno rade u korist drugih.

U dugotrajnim sukobima u kojima se ne priznaju i ne poštuju ratna pravila pružati pomoć nikad nije lako, ali uvijek je neophodno. Humanitarni radnici trebali bi imati slobodu djelovanja kako bi pomogli onima kojima je to najpotrebnije.

Nažalost, u posljednja je dva desetljeća više od 4000 humanitarnih radnika stradalo u velikim napadima. Više od trećine ih je ubijeno. Tim je bezumnim napadima teško prekršeno međunarodno humanitarno pravo.

Nećemo dopustiti da nas oni odvrate od pomaganja onima kojima je pomoć potrebna.

EU je svjetski predvodnik u humanitarnoj pomoći. Zalaže se za bolje globalno razumijevanje međunarodnog humanitarnog prava i humanitarnih načela te potiče njihovo poštovanje.”

Kontekst

Europska unija je 2016. osigurala pomoć u iznosu od 2,1 milijarde EUR za više od 120 miliona ljudi u više od 80 zemalja. Bio je to dosad najveći proračun za humanitarnu pomoć Europske unije namijenjen onima kojima je to najpotrebnije. Među ostalima, pomoć su primile osobe pogođene teškim krizama u Siriji, Jemenu, Južnom Sudanu ili regiji jezera Čad te žrtve prirodnih katastrofa kao što su klimatski fenomen El Niño, tropski ciklon Winston na Fidžiju, suša u Papui Novoj Gvineji i potres u Ekvatoru.

EU radi na globalnom poštovanju međunarodnog humanitarnog prava i postupanju u skladu s njime. Tome pridonosi i političkim mjerama poput dijaloga, izjava i inicijativa te financiranjem u cilju osiguravanja pristupa humanitarnoj pomoći. Sredstvima Europske unije financira se popularizacija međunarodnog humanitarnog prava među raznovrsnim dionicima. Osim toga, EU financira aktivnosti kojima se nastoje povećati kapaciteti humanitarnih djelatnika za zagovaranje međunarodnog humanitarnog prava te provodi opsežne kampanje za podizanje razine osviještenosti šire javnosti o njemu.

Dodatne informacije:

Web-mjesto Generalne direkcije Europske komisije za europsku civilnu zaštitu i humanitarnu pomoć (ECHO)

Web-mjesto europskog komesara za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Christosa Stylianidesa

Svjetski dan humanitarnog rada 2017.

Informativni članak ECHO-a: Međunarodno humanitarno pravo

Solidarnost na djelu

Europa.ba