Federica Mogherini na sastanku sa predsjednikom Kosova Thaçijem i predsjednikom Srbije Vučićem

Federica Mogherini, visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbijednost i potpredsjednica Evropske komisije je ovog jutra u Briselu bila domaćin još jednog susreta predsjednika Kosova Hashima Thaçija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Ovaj susret je uslijedio nakon posljednjeg sastanka 3. jula kada su se učesnici dogovorili da počnu sa radom na novoj fazi Dijaloga između Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa i pomirenju. Rad na ovome će se nastaviti u narednim sedmicama.

Obje strane su se danas dogovorile oko posljednjih koraka za sprovođenje Sporazuma o pravosuđu koji je postignut unutar Dijaloga koji je omogućila EU. Predsjednici su potvrdili da će sporazum biti u potpunosti sproveden 17. oktobra 2017. Tog dana, sudije, tužioci i pravosudno osoblje biće integrisani u kosovsko pravosuđe. Integracija pravosudnog osoblja će omogućiti da pravosuđe djeluje širom Kosova i, naročito, u regionu Mitrovice.

Visoka predstavnica je pozdravila obnovljenu posvećenost obojice predsjednika ovom procesu. Ona je ponovila da je EU i ona lično u potpunosti posvećena perspektivi Srbije, Kosova i čitavog regiona Evropskoj uniji i da je napredak obje strane čvrsto povezan s napretkom u Dijalogu.

Europa.ba