Izjava visoke predstavnice i potpredsjednice Federice Mogherini o nuklearnom testu koji je sprovela Demokratska Narodna Republika Koreja

Demokratska Narodna Republika Koreja (DNRK) je sprovela još jedan nuklearni test. Ovo je još jedno direktno i neprihvatljivo kršenje međunarodnih obaveza DNRK-a da ne proizvodi niti testira nuklearno oružje, a koje su utvrđene putem više Rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, te predstavlja veliku provokaciju, ozbiljnu prijetnju regionalnoj i međunarodnoj sigurnosti, te veliki izazov režimu globalnog neširenja oružja.

Poruka Evropske unije je jasna: DNRK mora da odustane od svojih programa nuklearnog, oružja za masovno uništenje i balističkih projektila na sveobuhvatan, dokaziv i nepovratan način, te odmah zaustaviti sve povezane aktivnosti.

Ja ću biti u kontaktu s partnerima u toku dana; Takođe ću se sutra sastati s glavnim sekretarom CTBTO-a, Lassinom Zerbom, te s generalnim direktorom IAEA-a, Yukiyom Amanom. Pitanje DNRK-a ću staviti i na dnevni red neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova EU u Tallinnu sljedeće sedmice. Od ključne je važnosti da se mi u Evropskoj uniji i čitava međunarodna zajednica nastavimo odnositi prema ovom pitanju na ujedinjen i koordinisan način.

U tom pogledu, očekujemo da će se Vijeće sigurnosti UN-a oglasiti po ovom pitanju i zauzeti čvrst i učinkovit stav. Evropska unija će, kao i uvijek, blisko koordinisati naše postupke s odlukama Vijeća.

DNRK se mora uključiti u vjerodostojan i smislen dijalog, s ciljem sveobuhvatne, dokazive i nepovratne denuklearizacije Korejskog poluotoka i potpune provedbe svih odgovarajućih rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a. Evropska unija je, uz savjetovanje s ključnim partnerima, spremna podržati takav proces. Denuklearizacija Korejskog poluotoka se mora postići mirnim putem, u interesu svih Korejanaca, kako u regiji tako i u cijelom svijetu.

Europa.ba