Izjava predsjednika Junckera o proglašenju europskog stupa socijalnih prava

Brisel, 17. studenoga 2017.

Danas su na Socijalnom summitu za pravedno zapošljavanje i rast u Göteborgu u Švedskoj čelnici Europske unije svečano proglasili europski stup socijalnih prava. Predsjednik Juncker najavio je europski stup socijalnih prava u svojem govoru o stanju Unije u 2015., a Komisija ga je predstavila u travnju 2017. Danas su ga potpisali predsjednik Juncker uime Europske komisije, predsjednik Tajani uime Europskog parlamenta i premijer Ratas uime Vijeća Europske unije.

Tom je prigodom predsjednik Jean-Claude Juncker izjavio:

Ovo je povijesni trenutak za Europu. EU je u osnovi oduvijek socijalni projekt, a ne tek jedinstveno tržište, ili novac, ili euro. EU odražava naše vrijednosti, način na koji želimo živjeti.

Europski je socijalni model uspješan i zbog njega je Europa vrhunsko mjesto za život i rad. Danas potvrđujemo svoje zajedničke vrijednosti i obvezujemo se štititi skup od 20 načela i prava. Od prava na poštenu nadnicu do prava na zdravstvenu zaštitu, od cjeloživotnog učenja, ostvarivanja ravnoteže između poslovnog i privatnog života i ravnopravnosti spolova do minimalnog dohotka: svijet se brzo mijenja, a europskim stupom socijalnih prava EU se zauzima za prava svojih građana.

Proglašenje stupa na Socijalnom summitu u Göteborgu važan je trenutak koji će odrediti snažnu socijalnu dimenziju europske budućnosti. Takvim odabirom trenutka socijalna dimenzija Europe postala je naš prvi korak na putu prema Sibiuu.

U doba velikih promjena i u životu i u politici prirodno je razmisliti o tome što doista jesmo i što nas okuplja. Stoga mi je drago što smo se u manje od pola godine od Komisijina prijedloga uspjeli dogovoriti o europskom stupu socijalnih prava. Ta zajednička obveza snažan je dokaz europskog jedinstva.

Stup socijalnih prava, a i cijela socijalna dimenzija Europe bit će snažni onoliko koliko im mi to omogućimo. Odgovornost za to svi dijelimo: počinje na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini, a ključnu ulogu igraju socijalni partneri i civilno društvo. Stoga, uz potpuno poštovanje i poticanje različitih europskih pristupa, sada svi moramo tu obvezu pretočiti u djelovanje. Europljani zaslužuju samo najbolje.

Dodatne informacije

Web-mjesto o europskom stupu socijalnih prava

Službeni tekst o europskom stupu socijalnih prava

Sastanak na vrhu za pravedno zapošljavanje i rast: jačanje socijalne dimenzije EU-a

Web-mjesto sastanka na vrhu za pravedno zapošljavanje i rast

Europa.ba