Agenda povezanosti: novih deset kilometara prema Evropskoj uniji

Građevinski radovi na najsjevernijoj dionici Koridora Vc u Bosni i Hercegovini – autoputa Svilaj – Odžak – su uspješno završeni. Novih 10,7 km autoputa, izgrađenih u skladu sa EU standardima, dio je  proširene mreže Mediteranskog koridora i povezat će Bosnu i Hercegovinu sa Evropskom unijom preko prekograničnog mosta sa Hrvatskom u Svilaju koji se treba izgraditi  na rijeci Savi.

Dionica autoputa Odžak – Svilaj je već otvorena za saobraćaj, što će koristiti zajednicama u ovom dijelu BiH, a predstavlja modernu putnu infrastrukturu koja će omogućiti regionalnu saradnju i povezanost Bosne i Hercegovine i Evropske unije. Kad bude u potpunosti operativan, autoput će omogućiti vožnju brzine 120km/h, te tako značajno smanjiti vrijeme putovanja kroz Bosnu i Hercegovinu do Hrvatske.

Evropska unija je prepoznala važnost ovog projekta za regionalnu povezanost zemalja Balkana, te je stoga odobrila 25, 09 miliona eura bespovratnih sredstava kako bi sufinansirala izgradnju autoputa, prekograničnog mosta u Svilaju na rijeci Savi, te modernog graničnog prelaza,“ rekao je  Melvin Asin, šef Kooperacija Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini prilikom obilježavanja završetka građevinskih radova 11. decembra 2017.  „Ovo ne predstavlja samo nekoliko kilometara završenog puta, nego početak provedbe regionalne Agende povezanosti u BiH, koja donosi vidljive rezultate za građane i privredu“, istakao je Asin. 

Nova dionica autoputa pruža veće mogućnosti za ekonomski razvoj u ovom području i zapošljivanje lokalnog stanovništva. „Općina Odžak je investitorima iz Evropske unije postala veoma zanimljiva jer se nalazi na čvorištu između Beograda,  Zagreba i Sarajevo“, rekao je Darko Kasap, ministar privrede i prostornog uređenja Posavskog kantona.

Ovo je prva komponenta projekta povezanosti u cijeloj regiji Zapadnog Balkana koja je završena, a koja je uključivala bespovratna sredstva Evropske unije. Uspjeli smo iznaći sredstva za radove koja će biti vraćena iz kredita i preusmjerena za daljni razvoj“, rekao je Adnan Terzić, direktor JP Autoceste Federacije BiH.

Ova investicija se odnosi na izgradnju 10,7 km najmodernijeg autoputa, prekograničnog mosta na Savi sa Hrvatskom, te graničnog prelaza na dionici Svilaj – Odžak Mediteranskog koridora, odnosno Koridora Vc. Evropska unija je odobrila bespovratna sredstva u ukupnom iznosu od 25,09 miliona eura za njegovu implementaciju preko Okvira za investicije na Zapadnom Balkanu (WBIF) zajedno sa kreditom od Evropske investicione banke (EIB) i Evropske banke za obnovu i razvoj  (EBRD).

Investicija ide pod ruku sa tri druga projekta u Bosni i Hercegovini kojima je cilj izgradnja autoputa uz čitav Mediteranski koridor: Doboj jug – Sarajevo jug; Sarajevo jug (Tarčin) – Mostar sjever; te Mostar sjever – Bijača, na južnoj granici s Hrvatskom.

Europa.ba