Prva debata o lokalnom razvoju u Gračanici

Lokalna zajednica prEUzima inicijativu

Preko stotinu preko stotinu poduzetnika, predstavnika firmi, lokalnih zvaničnika, predstavnika mladih, udruženja žena, organizacija civilnog društva te renomiranih stručnjaka okupilo se jučer u Gračanici na prvoj debati o lokalnom ekonomskom i održivom razvoju.

Ovo je prva u nizu od 15 debata koje Ured specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini organizira u općinama širom zemlje.

Domaćini debate bili su šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark i ambasador Kraljevine Švedske u BiH Anders Hagelberg, a pridružili su im se domaći i regionalni eksperti.

“Drago mi je da smo prvu od 15 planiranih posjeta lokalnim zajednicama započeli u općini Gračanica, koja pokazuje izuzetan napredak i potencijal. Mi u Evropskoj uniji duboko vjerujemo da upravo lokalne zajednice imaju ključnu ulogu u procesu evropskih integracija”, kazao je Wigemark.

U uvodom obraćanju švedski ambasador je poručio da je impresioniran napretkom u općini Gračanica.

“Nemojte potcjenjivati vlastite potencijale jer mi u Švedskoj imamo mnogo Bosanaca i Hercegovaca koji su izuzetno uspješni, a primjer tome je i ova lokalna zajednica”, naglasio je Hagelberg.

Prisutni su iskoristili priliku da domaće, regionalne i međunarodne stručnjake pitaju sve što ih zanima u vezi EU integracija, evropskih standarda koje moraju primjenjivati, te na koji način mogu unaprijediti svoje poslovanje i time direktno uticati na svoju lokalnu zajednicu.

Ukazali su i na probleme sa kojima su suočene lokalne zajednice u BiH, prije svega sa administrativnim opterećenjima i preprekama.

Predstavnici projekata koje finansira EU, a koji doprinose razvoju lokalnih zajednica, razmijenili su svoja iskustva s prisutnima na informativno-edukativnom sajmu nakon debate.

Učestvovali su predstavnici projekata LID (Lokalni integrisani razvoj) i Program za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u BiH – EU ProLocal, te Projekat općinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja MEG (projekat finansira švicarska vlada, a povodi UNDP).

Ambasador Wigemark posjetio je u Gračanici uspješnu građevinsku firmu “Širbegović” te Udruženje “Gračaničko keranje”, koje je smješteno u nacionalnom spomeniku Stara kuća Mare Popović.

Ured specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini (EUSR) pokrenuo je projekat “Lokalna zajednica prEUzima inicijativu” u okviru kojeg će posjetiti 15 lokalnih zajednica u BiH, te održati javne  debate o ulozi lokalne zajednice te izazovima i mogućnostima koje nudi proces pristupanja EU.

 

Europa.ba