Visoka predstavnica i potpredsjednica Komisije Mogherini sastala se sa premijerima Zapadnog Balkana u Skoplju

Skoplje, 18. april 2018.

Federica Mogherini, visoka predstavnica za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Evropske komisije, učestvovala je večeras na neformalnom sastanku sa premijerima sa Zapadnog Balkana. Sa premijerom Crne Gore Duškom Markovićem, premijerom Kosova Ramushom Haradinajem, premijerom Albanije Edijem Ramom, premijerkom Srbije Anom Brnabić, predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem, te premijerom Bivše jugoslavenske republike Makedonije Zoranom Zaevom, kao domaćinom, razgovarala je o najnovijim dešavanjima, te razmijenila mišljenja o budućnosti regiona.

Sastanak je održan dan nakon predstavljanja Paketa za proširenje za 2018. godinu sa detaljnim ocjenama svih partnera te preporukama Vijeću da donese odluke o otvaranju pregovora s Albanijom i Bivšom jugoslavenskom republikom Makedonijom. Ovaj sastanak je također dio sada već redovnih susreta lidera iz regiona i Evropske unije, a posljednji je održan u formi radnog ručka u Sofiji, kojem je domaćin bio bugarski premijer Bojko Borissov a prisustvovao i predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

Visoka predstavnica podcrtala je važnost redovnih sastanaka jer oni ne samo da pomažu u izgradnji povjerenja nego otvaraju direktne, iskrene i konstruktivne kanale između partnera. Također pomažu i nadopunjuju dobru saradnju unutar regiona – region ima zajedničku budućnost i ono što mu donosi napredak, naročito na putu ka Evropskoj uniji jeste kooperativan pristup – a ne međusobno natjecanje različitih igrača – što je iznimno važno i za građane regiona.

Visoka predstavnica i premijeri raspravljali su o Paketu za proširenje i o tome kako da jedni druge podržavaju i riješe otvorena pitanja koja postoje, u duhu dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje. Podcrtali su svoju punu predanost nastavku rada na unapređenju procesa EU integracija, ponovivši svoj snažni zajednički interes, odgovornost i odlučnost da se postignu opipljivi rezultati koji će unaprijediti život ljudi u regionu. Rad na reformama u oblastima vladavine prava, temeljnih prava, dobre uprave i dalje je prioritetni posao.

Visoka predstavnica i premijeri dotakli su se i samita EU i Zapadnog Balkana koji će održati u Sofiji 17. maja. Također očekuju pozitivne zaključke Vijeća u junu. Federica Mogherini podstakla je premijere da još više, s obnovljenom energijom, prionu na posao kako bi napredovali ka svojoj budućnosti u Evropskoj uniji, u zajedničku korist građana EU i Zapadnog Balkana.

Europa.ba