Obraćanje predsjednika Tuska nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH

Dobar dan. Dozvolite mi da se na početku zahvalim na vašem gostoprimstvu. Ima nešto posebno u ponovnom dolasku u Sarajevo. Grad toliko ukorijenjen u evropsku historiju i tako lijep, u kojem se uvijek osjećam dobrodošlim.

Ovaj put sam tu kako bih se pripremio za Samit EU i Zapadnog Balkana u Sofiji 17. maja. Ali danas smo također razgovarali o Bosni i Hercegovini i EU integracijama.

Želim početi tako što ću naglasiti tri stavke vezane za samit u Sofiji.

Prvo, naš samit trebao bi podcrtati evropsku perspektivu cijele regije. Evropska unija jeste i ostaje najpouzdaniji partner Zapadnog Balkana. Daleko najveći investitor, najveći donator i najveći trgovinski partner cijeloga regiona. Ovo se također odnosi i na vašu zemlju. Više od 70% vašeg izvoza ide u Evropsku uniju. I što je važnije od trgovine – naše političko partnerstvo i naše zajedničke vrijednosti demokratije, temeljnih sloboda i vladavine prava.

Drugo, cilj samita će biti poboljšanje veza sa regionom i u regionu – ljudskih, digitalnih i infrastrukturnih veza. Drugim riječima, želimo dodatno povezati Balkan i Evropsku uniju kroz konkretne projekte poput puteva i roaminga. Dobar primjer za to je današnje potpisivanje kredita Evropske investicione banke od 150 miliona eura za dvije dionice Koridora 5C, panevropskog autoputa, koji će spajati Zenicu i Mostar. Jednoga dana ovo će biti dio saobraćajnih arterija ponovo ujedinjene Evrope, pomažući u povezivanju mediteranskih regiona sa regionima srednje Evrope, uključujući i moju zemlju, Poljsku.

Treća poruka jeste da trebamo raditi zajedno i još više kako bismo rješavali zajedničke sigurnosne izazove. Sigurnost Balkana je evropska sigurnost. Za obje strane je od suštinske važnosti uložiti se čak i više u borbu protiv trgovine i krijumčarenja migrantima, krijumčarenja droge, organiziranog kriminala i terorizma. O ovome ćemo također razgovarati na našem samitu u Sofiji.

Želim se sada okrenuti konkretnije Bosni i Hercegovini. Mnogo je dobre volje sa strane EU. Spremni smo i dalje ispunjavati naša obećanja. I pomoći vam u vašim naporima. Ali kao prijatelji imamo i obavezu reći vam šta nas brine. Jedno takvo pitanje je definitivno zastoj u izbornoj reformi. EU je spremna doprinijeti uspješnom izlasku iz sadašnjeg ćorsokaka, što bi u konačnici bilo u najboljem interesu vaše zemlje.

Zaključio bih time da nas evropska historija uči da međuetničke i međureligijske tenzije donose samo bol i tragediju. Ali evropska historija i historija Evropske unije također nas uče da je pomirenje zaista moguće, čak i među višestoljetnim zakletim neprijateljima. I da je rezultat pomirenja i saradnje mir, prosperitet i, zapravo, bolji život za sve. Kao i većina Evropljana svi u sebi nosimo različite identitete. Tu identiteti moraju živjeti jedan uz drugi, dopunjavati se i međusobno osnaživati. Hvala vam.

Europa.ba