Izjava Federice Mogherini i Johannesa Hahna o reformi izbornog zakona u BiH za izbor u Dom naroda Federacije

U nedavnom izvještaju o Bosni i Hercegovini, Evropska komisija je pozvala političke lidere da preuzmu odgovornost i pokažu spremnost na kompromis o rješenju po pitanju indirektnog izbora u Dom naroda entiteta Federacije. Glede ranije preuzetih obaveza, politički lideri tek treba da postignu dogovor o tome kako izmijeniti odredbe izbornog zakonodavstva nakon nedavnih odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Trenutni napori na potpomaganju razgovora koje predvode ambasadori Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država su pružili okvir u kojem je moguće iznaći rješenje. Očekujemo da lideri u Bosni i Hercegovini bez odlaganja postignu kompromis u najboljem interesu svoje zemlje. Ako se rezultati opštih izbora ne budu mogli implementirati, formiranje nove vlasti bi moglo biti ugroženo.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine će u narednim danima raspisati oktobarske opšte izbore. Vjerujemo da će Centralna izborna komisija provoditi svoj mandat na nezavisan i profesionalan način. Održavanje izbora i implementacija njihovih rezultata, uključujući i ispravno funkcionisanje institucija, predstavlja osnovni demokratski uslov za bilo koju zemlju koja teži ka članstvu u Evropskoj uniji. Budući izborni rezultati ne mogu biti talac partijskih interesa.

Europa.ba