VSTV uz podršku EU nastavlja jačati pravosuđe za dobrobit građana BiH

Sarajevo, 2. juli 2018.

Danas je održana završna konferencija projekta „Konsolidacija i dalji razvoj pravosudnog informaciono-komunikacionog sistema“, kojeg je finansirala Evropska unija sa ciljem jačanja pravosuđa u Bosni i Hercegovini.

Projekat koji je omogućio razvoj niza inovacija usmjerenih na pružanje bržih, efikasnijih i kvalitetnijih usluga građanima provelo je Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH). Na konferenciji je predstavljena prva mobilna aplikacija pravosuđa BiH „E-SUD“ koja omogućava pristup sudskim predmetima putem Android i iOS mobilnih telefona. Takođe je predstavljen novi način izdavanja uvjerenja o (ne)vođenju krivičnog postupka u sudovima, kao i kalkulator predvidivih troškova sudskog postupka.

Direktorica za Zapadni Balkan pri Generalnoj direkciji Evropske komisije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Genoveva Ruiz Calavera potvrdila je kontinuiranu podršku Evropske unije VSTV-u BiH i pravosuđu u BiH u osiguravanju efikasnog pravosuđa i pružanju kvalitetnih usluga za građane Bosne i Hercegovine.

“Pitanja koja građani u Bosni i Hercegovini sebi postavljaju su veoma jednostavna i direktna: možemo li vjerovati sudijama i tužiocima? Možemo li se pouzdati da će nas oni zaštititi od kriminala, posebno organizovanog kriminala i korupcije? Dan kada budemo mogli odgovoriti na ova veoma jasna pitanja će biti dan kada ćemo moći reći da smo uspjeli u reformi vladavine prava u Bosni i Hercegovini,” izjavila je direktorica Ruiz Calavera.

Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a BiH, je u ime pravosuđa izrazio svoju iskrenu zahvalnost Evropskoj uniji na kontinuiranoj podršci te istakao: “Podrška Evropske unije pravosuđu BiH je bila i nastavlja biti od ključnog značaja u našim nastojanjima da ostvarimo održive rezultate koji predstavljaju garant pristupa efikasnom pravosuđu za sve građane, uz osiguravanje novih usluga i načina informisanja o predmetima koji se vode pred sudovima. Aktivnosti na kojima smo radili tokom prethodnih godina, i na kojima nastavljamo raditi – usmjerene su na najvažniji cilj – osigurati da pravosuđe građanima BiH pruža blagovremene i kvalitetne usluge u skladu sa evropskim standardima.”

Predstavljajući ključne rezultate projekta Admir Suljagić, direktor Sekretarijata VSTV-a BiH je rekao: „Kroz ovaj projekat koji ima ključnu ulogu za pravosuđe BiH, pojednostavili smo i ubrzali izdavanje uvjerenja o nevođenju krivičnog postupka u svim općinskim i osnovnim sudovima, omogućili smo informisanje građana o sveobuhvatnim troškovima sudskog postupka i razvili smo mobilnu aplikaciju za pristup sudskim predmetima. Naša je namjera da u budućnosti proširimo opseg i dostupnost usluga pravosuđa koje bi građanima bile dostupne na što jednostavniji način, kako on-line, tako i putem mobilnih uređaja.

Projekat „Konsolidacija i dalji razvoj pravosudnog informaciono-komunikacionog sistema“ finansirala je Evropska unija u vrijednosti od 1,8 miliona eura, podržavajući razvoj funkcionalnijeg i učinkovitijeg pravosuđa za građane BiH. Sljedeća faza pomoći EU, u vrijednosti oko 6 miliona eura, počeće u avgustu ove godine, a nadovezaće se na rezultate koji su postignuti kroz prethodne projekte.

Europa.ba