62 nova stana u Zenici za najugroženije porodice

Šezdeset dvije porodice – 160 nekadašnjih izbjeglica i interno raseljenih lica – uselile su u novu zgradu u Zenici izgrađenu u okviru Regionalnog stambenog programa kojeg podržava Evropska unija, a koja je u ponedjeljak i zvanično predana opštini. Većina ovih korisnika bila je interno raseljeno preko dvije decenije, a sada napokon imaju svoj stalni dom.

Niko nije sretniji od mene. Ne zbog mene, već zbog moje djece koja konačno imaju krov nad glavom i prigodne uslove za život,” rekao je Omer Dizdarević, otac tri djevojčice, koji je 1992. morao napustiti svoj rodni grad te je do sada osam puta mijenjao smještaj. “Ne želim se vraćati u prošlost, naš prethodni smještaj je daleko od onoga što imamo danas, veoma sam zahvalan zbog ove prilike,” rekao je Omer.

Evropska unija je do sada obezbijedila 63 miliona eura za Regionalni stambeni program za podršku izbjeglicama, interno raseljenim osobama i povratnicima. “U ime Evropske unije, čast mi je i sretan sam što sam danas u Zenici kako bismo ovdje zajedno s vama proslavili činjenicu da konačne imate trajan smještaj, izgrađen po najvišim evropskim standardima. Suština ovakvih aktivnosti je njihov utjecaj na živote ljudi i činjenica da konačno imaju vlastite domove i nadamo se, mnogo bolju budućnost,” rekao je ambasador Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije Evropske unije u BiH i EUSR.

Izgradnja nove stambene zgrade u Zenici realizovana je u okviru BiH3 potprojekta Regionalnog stambenog programa, namijenjenog izgradnji 24 stambene zgrade i 512 stambenih jedinica za 2200 korisnika.

Ovaj projekat je omogućio trajni krov nad glavom osobama koje su rasljene preko dvadeset godina. Zahvalna sam i posebno mi je drago vidjeti sretna lica korisnika, što je naš konačni uspjeh. Regionalni stambeni program je omogućio porast povjerenja i saradnje nadležnih institucija svih nivoa vlasti u BiH kao i saradnju s institucijama u regionu,” izjavila je Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, na ceremoniji povodom predaje.

Regionalni stambeni program je zajednička inicijativa Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije koja nastoji doprinijeti rješavanju stambenog pitanja najranjivijih povratnika i interno raseljenih osoba. Evropska unija je najveći donator ovog programa.

 

Europa.ba