Upravljanje granicama: Albanija potpisuje sporazum o suradnji s europskom graničnom i obalnom stražom

Tirana, 5. listopada 2018.

Europska unija je 5. listopada 2018. s Albanijom potpisala sporazum o njezinoj suradnji s Agencijom za europsku graničnu i obalnu stražu (Frontex) u upravljanju granicama.

U ime EU-a sporazum su potpisali austrijski ministar unutarnjih poslova i predsjednik Vijeća Herbert Kickl i povjerenik za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Dimitris Avramopoulos, a u ime Albanije ministar unutarnjih poslova Fatmir Xhafaj.

Povjerenik za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Dimitris Avramopoulos izjavio je: Budući da migracijski i sigurnosni izazovi ne staju na našim vanjskim granicama, ne smijemo mi ni. Da bismo doista bili ‚Europa koja štiti’, moramo surađivati s partnerskim zemljama u svojem susjedstvu i šire. Ovaj sporazum s Albanijom prvi je svoje vrste potpisan s trećom zemljom te je prekretnica u vanjskoj suradnji EU-a u upravljanju granicama. Nadam se da je to tek početak naše šire suradnje s cijelom regijom zapadnog Balkana.

Herbert Kickl, austrijski ministar unutarnjih poslova: Uvođenjem novih mjera za poboljšanje kontrola na vanjskoj granici EU-a znatno je smanjen broj nezakonitih prelazaka granice. Međutim, može se učiniti i više. Pritom je posebno važno da surađujemo sa svojim susjedima. Ovaj sporazum omogućit će nam da Albaniji pružimo veću potporu u području upravljanja granicama.

Ovaj sporazum omogućuje Agenciji za europsku graničnu i obalnu stražu da koordinira operativnu suradnju država članica EU-a i Albanije u upravljanju vanjskom granicom EU-a. Europska granična i obalna straža moći će djelovati na vanjskoj granici jedne ili više država članica s Albanijom. Ako se Albanija složi, moći će se intervenirati i na njezinu državnom području.

Sporazum sadržava mjere za suzbijanje nezakonitih migracija, pogotovo pri iznenadnim promjenama migracijskih tokova, ali i za smanjenje prekograničnog kriminala. Uključuje mogućnost povećanja tehničke i operativne pomoći na granici. Za svaku takvu operaciju Agencija za europsku graničnu i obalnu stražu i Albanija moraju dogovoriti plan.

Sljedeći koraci

Nacrt odluke o sklapanju sporazuma poslan je Europskom parlamentu, koji treba dati suglasnost kako bi sporazum bio sklopljen.

Kontekst

Današnji sporazum o statusu s Albanijom prvi je sporazum koji se sklapa s trećom zemljom. Pregovori s Albanijom započeli su u prosincu 2017., a u veljači su povjerenik Avramopoulos i albanski ministar unutarnjih poslova Xhafaj parafirali nacrt sporazuma o statusu. Vijeće je 13. srpnja 2018. odobrilo potpisivanje sporazuma.

Nacrti sporazuma o statusu već su parafirani s bivšom jugoslavenskom republikom Makedonijom (18. srpnja) i sa Srbijom (20. rujna). U tijeku su pregovori s Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom.

Agencija za europsku graničnu i obalnu stražu može raspoređivati osoblje i provoditi zajedničke operacije na državnim područjima zemalja u susjedstvu EU-a pod uvjetom da je prije toga sklopljen sporazum o statusu između EU-a i predmetne zemlje. Komisija je u rujnu predložila daljnje jačanje uloge europske granične i obalne straže u skladu s ambicijama te kako bi se omogućile zajedničke operacije i raspoređivanja u zemljama koje nisu u neposrednom susjedstvu EU-a.

Više informacija

Sporazum o statusu između Europske unije i Republike Albanije o djelovanjima koja provodi Agencija za europsku graničnu i obalnu stražu u Republici Albaniji

Priopćenje za tisak: Upravljanje granicama: Agencija za europsku graničnu i obalnu stražu jača operativnu suradnju s Albanijom

Priopćenje za tisak: Europska granična i obalna straža: Postignut sporazum o operativnoj suradnji sa Srbijom

Priopćenje za tisak: Europska granična i obalna straža: postignut sporazum o operativnoj suradnji s bivšom jugoslavenskom republikom Makedonijom

Europa.ba