Bolji uslovi života za 140 romskih porodica u BiH uz podršku EU

140 romskih porodica na području Tuzle, Zenice, Bijeljine, Gračanice, Zavidovića, Kaknja, Banovića, Modriče i Brčkog će imati bolje uslove života. Obezbjeđenje stambenih jedinica za romske porodice rezultat je druge faze projekta Roma Action koji je predstavljen na završnoj konferenciji održanoj 23. oktobra 2018. godine u Sarajevu.

Ova faza projekta Roma Action je imala za cilj podršku socijalnom uključenju ranjivih romskih porodica u područjima pogođenim poplavama putem obezbjeđenja stambenih jedinica i socio-ekonomskih mjera s aktivnim učešćem državnih i lokalnih vlasti, kao i drugih interesnih grupa.

Rekonstruisane kuće ili novoizgrađene zgrade za socijalno stanovanje obezbijeđene su za 140 romskih porodica, sa 652 članova porodice, od kojih je najmanje 320 djece. Projekat je poboljšao životne uslove za više od 200 romskih porodica putem infrastrukturnih intervencija, ali i osnažio ekonomsko uključenje Roma kroz promociju registracije građana, pristup obrazovanju, zapošljavanju i zdravstvenoj zaštiti.

Imao sam priliku da se na terenu uvjerim u konkretne rezultate ovoga projekta i razgovaram sa korisnicima koji su po prvi put dobili pristojan krov nad glavom. Romi se i dalje suočavaju sa mnogobrojnim poteškoćama, nedostatkom posla, obrazovanja, zdravstvene zaštite, zbog toga je Evropska unija uložila dodatne napore kako bi olakšala njihovu lakšu integraciju u društvu,” rekao je ambasador Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH. Istakao je zadovoljstvo činjenicom da su lokalne zajednice, organizacije civilnog društva i bh. institucije na svim nivoima zajednički radili na ovom projektu i poručio da je to jedini način na koji se mogu postići pozitivni rezultati na terenu.

Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH, je izjavila: „Riječ je o izuzetno značajnoj pomoći čija vrijednost je veća od 5,5 miliona KM. Posebno cijenim činjenicu da su u fokusu ovog projekta bile najugroženije romske porodice iz područja koja su pogođena poplavama. Zahvalni smo na uloženim sredstvima i trudu koji ima itekako mjerljive rezultate. Zajedničkim djelovanjem i u budućnosti ćemo nastaviti da stvaramo kvalitetnije uslove života za naše građane sa akcentom na najugroženije kategorije.”

“Zato izuzetno cijenimo i zahvalni smo na pomoći koju nam upravo u ovom segmentu pružaju naši partneri, a prvenstveno Evropska unija. Na taj način EU daje doprinos podizanju standarda života naših građana, ali i podizanju svijesti o vrijednostima i značaju evropskih integracija koje potiču napredak u svim oblastima života i rada u našoj zemlji i regionu čija budućnost je u Evropskoj uniji“ rekla je ministrica Borovac.

Direktorica HWA za BiH, Suzana Jašarević je naglasila da je zahvaljujući sredstvima EU i BiH, u partnerstvu sa Arbeiter Samariter Bund Deutschland e.V (ASB) i Kali Sara-RIC, implementirano više od 5,8 miliona eura pomoći u okviru dvije faze projekta Roma Action, i trajno su poboljšani uslovi života više od 280 romskih porodica.

“Akcioni plan za rješavanje problema Roma u oblasti zapošljavanja, stanovanja i zdravstvene zaštite, 2017-2020, usvojen kao direktan rezultat projektnih aktivnosti, već je uključio vlasti BiH u planiranje poboljšanja na svim nivoima”, rekla je ona.

Nurđehan Šahinović, ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK izrazio je zahvalnost Evropskoj uniji i implementatoru Hilfswerk Austria International, na dosadašnjoj izvanrednoj saradnji na zajedničkim projektima stambenog zbrinjavanja raseljenih lica i povratnika, te stambenom zbrinjavanju Roma, kao jedne od najugroženijih kategorija građana. “Očekujem da će se dobra saradnja sa EU i Hilfswerk-om i dalje nastaviti i održavati, i da će se zbog prepoznavanja važnosti podrške ranjivim kategorijama nastaviti sa novim projektima socio-ekonomskog osnaženja. Vlada Zeničko-dobojskog kantona će i dalje pružati svesrdnu pomoć u realizaciji ovakvih značajnih projekata” rekao je ministar Šahinović.

Ukupna vrijednost druge faze projekta Roma Action iznosila je više od 2,8 miliona eura, od čega je EU finansirala 2,5 miliona eura, dok su ostala sredstva obezbijedile lokalne vlasti. Projekat je implementirao Hilfswerk Austria International (HWA) u partnerstvu sa Arbeiter Samariter Bund Deutschland e.V (ASB) i BiH Udruženjem Kali Sara – Romski informativni centar.

 

Europa.ba