Zenica dobila centar za poduzetnike i investitore – BusinessPoint Zenica svečano otvoren

Danas je u Zenici svečano otvoren poslovni Centar za poduzetnike i investitore čime će se unaprijediti postojeći i uspostaviti novi inovativni mehanizmi za podršku održivom ekomskom razvoju ovog područja.

Uspostava Centra jedna je od glavnih aktivnosti projekta “Centar za podršku poduzetnicima” koja se provodi u okviru EU ProLocal Programa koju finanisiraju Evropska unija i Vlada Njemačke.

Centar će omogućiti građanima da dobiju detaljne informacije o svim koracima registracije preduzeća,  o postupku izdavanja različitih saglasnosti vezanih za poslovanje poduzetnika, te povezati ih sa odgovarajućim službama u Gradu i Kantonu. Pored toga, Centar će građanima pružati čitav niz drugih usluga sa ciljem razvoja poduzetništva, poslovnog  umrežavanja i edukacije za pokretanje biznisa.

Zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH Khaldoun Sinno iskazao je svoje zadovoljstvo otvaranjem poslovnog centra i saradnjom koja je uspostavljena izmedju lokalnih aktera, te istakao kontinuiranu podršku Evropske unije ekonomskom razvoju BiH.

Evropska unija je u posljednih 15 godina uložila 70 miliona eura kako bi podstakla ekonomski rast u BiH. Otvaranje ovog centra je još jedan odličan primjer naše saradnje sa lokalnom zajednicom, koja će poboljšati koordinaciju između postojećih učesnika u lokalnom ekonomskom razvoju, te promovirati nove investicije, ” rekao je Sinno.

Od ukupno 201.028,14 KM koliko je vrijednost ovog Projekta, Evropska unija je finansirala 160.150,14 KM kroz zajednički program Evropske unije i Vlade Njemačke.

Projekat „Centar za podršku poduzetnicima“  je samo jedna od aktivnosti provedenih u okviru EU ProLocal Programa koji  podržava lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u BiH. Ukupna vrijednost Programa je 13 miliona eura, a finansira ga Evropska unija s devet i Vlada Njemačke s četiri miliona eura.

Europa.ba