Izjava Delegacije EU i Ureda specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini o nedavno održanim izborima i ulozi Centralne izborne komisije

U svjetlu različitih medijskih navoda u pokušaju interpretacije stava Evropske unije o nedavno održanim izborima u Bosni i Hercegovini i ulozi Centralne izborne komisije, Delegacija EU i Ured specijalnog predstavnika EU žele jasno istaći sljedeće:

“Evropska unija podržava Preliminarne nalaze i zaključke ODIHR-a o nedavno održanim izborima u Bosni i Hercegovini, objavljene 8. oktobra.  Također  su ih podržali izborni promatrači  ispred Evropskog parlamenta, Parlamentarnih skupština OSCE-a, Vijeća Evrope i NATO-a.

Do kraja ove godine, očekuje se da će ODIHR objaviti preporuke za poboljšanje izbornog sistema u Bosni i Hercegovini i EU je spremna da podrži hitnu primjenu tih preporuka. Bosna i Hercegovina nema vremena na gubljenje kada je riječ o rješavanju nedostataka izbornog sistema. Evropska komisija će prilikom pripreme mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u EU uzeti u obzir i provođenje izbora u skladu sa demokratskim standardima.

Nezavisnost Centralne izborne komisije je neophodan preduslov za funkcionalan izborni sistem. Trenutni pritisci na Centralnu izbornu komisiju koje vrše političke partije i drugi akteri su potpuno neprihvatljivi. Istovremeno, Centralna izborna komisija  dužna je postupati u zakonskim okvirima koji uređuju njeno djelovanje.”

Europa.ba