Predstavljen strateški dokument Sigurne mreže za zagovaranje: Uskladiti relevantno zakonodavstvo u BiH sa Istanbulskom konvencijom

“Neophodno je uskladiti relevantno zakonodavstvo u Bosni i Hercegovini na entitetskim nivoima i u Brčko distriktu sa Konvencijom Vijeća Evrope o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici” – glavni je zaključak sa okruglog stola održanog u prvoj sedmici decembra u organizaciji Sigurne mreže.

Učesnici su poručili da je usklađivanje moguće postići uspostavljanjem minimalnih standarda za ujednačavanje oblika i pristupa specijaliziranim uslugama kao što su sigurne kuće, SOS telefonske linije i besplatna pravna pomoć za sve žrtve rodno zasnovanog nasilja i nasilja u porodici u Bosni i Hercegovini.

Svaka druga žena u BiH je preživjela neki oblik nasilja od svoje 15. godine. «Djevojčice i žene u BiH nemaju jednak pristup uslugama iz sistema zaštite u zavisnosti od njihovog socio-ekonomskog statusa ili mjesta iz kojeg dolaze. Zbog toga je važno da nadležne institucije i organizacije civilnog društva zajednički djeluju ka omogućavanju jednakog pristupa pravima i uslugama za sve žrtve nasilja», istakla je Amna Muharemović, šefica programa UN Women BiH.

Okrugli stol je organizovan u sklopu projekta „Poboljšanje pristupa uslugama za sve žene i djevojke  – žrtve nasilja u porodici u Bosni i Hercegovini“ koji finansira Evropska unija, a realizuje se uz  podršku UN Women u BiH, u okviru regionalnog  programa “Sprovođenje normi, mijenjanje stavova“. Sprovode ga Fondacija lokalne demokratije Sarajevo, u partnerstvu sa “Budućnost” Modriča, a u ime Sigurne mreže.

U sklopu projekta, predstavljen je i dokument „Politika Sigurne mreže o pružanju održivih usluga žrtvama rodno zasnovanog nasilja i nasilja u porodici u skladu sa Istanbulskom konvencijom“. Dokument su razvile članice Sigurne mreže a “predstavlja osnov nevladinim organizacijama za zagovaranje i djelovanje u cilju ispunjavanja standarda propisanih Istanbulskom konvencijom” – poručuje Amra Hadžić, koordinatorica projekta.

Dodatno, ustanovljeno je da Sigurna mreža mora i dalje raditi na konsultacijama sa ključnim akterima koji mogu uticati na usvajanje novih zakonskih rješenja u BiH, koji će značajno doprinjeti uspostavljanju standarda koje preporučuje Istanbulska konvencija kada je u pitanju zaštita i podrška ženama žrtvama nasilja u porodici.

Europa.ba