Evropski dan sjećanja na žrtve terorizma: izjava Evropske komisije

Brussels, 11. mart 2019. godine

Evropska komisija danas obilježava 15. Evropski dan sjećanja na žrtve terorizma, godišnji događaj povodom bombaških napada u Madridu 11. marta 2004. godine, u kojima su živote izgubila 193 građana EU i hiljade drugih ranjeni.

„Danas se sjećamo svih onih koji su izgubili živote ili svoje voljene zbog terora, bez obzira na to jesu li se ti teroristički napadi dogodili na području Evropske unije ili izvan njenih granica. Odajemo počast svima onima koji su pogođeni ovim užasnim zločinima, njihovim porodicama i prijateljima, i obavezujemo se na jedinstvo u našoj borbi protiv terorizma.

Ožiljci su duboki i premda s vremenom mogu izblijedjeti, nikada neće nestati. Te uspomene ne možemo izbrisati, ali možemo učiniti sve da pomognemo onima koji su pogođeni da pronađu utjehu.

Pravila na razini EU već osiguravaju da žrtve terorističkih napada imaju potrebnu podršku čim dođe do napada i koliko god im je podrška potrebna, a uključuje medicinsku, psihološku i traumatsku pomoć, kao i pravne savjete za traženje pravde. Ove godine je planirano uspostavljanje novog ekspertskog centra EU-a za žrtve terorizma, kao središta stručnosti, smjernica i podrške, sa već izdvojenih 1 milion eura.

Ne možemo dozvoliti da nas strah podijeli, jer upravo to počinitelji i žele. Jedini način na koji možemo prevladati izazov terorizma jeste kroz zajednički rad i podsjećanje na vrijednosti i veze koje nas spajaju. Upravo je na tome radila Komisija na čelu s predsjednikom Junckerom u posljednje četiri godine. Borili smo se protiv terorističke propagande, na internetu i izvan njega, rješavajući nedostatke u informacijama, uskraćujući teroristima sredstva za djelovanje i boreći se protiv radikalizacije.

Danas se također zahvaljujemo svakodnevnim herojima, onima na prvoj liniji odgovora koji zajednički rade kako bi osigurali da nijedna žrtva ne bude ostavljena po strani. Evropa je sigurnije mjesto zahvaljujući njihovom radu. To smo mi.“

Opće informacije

Sigurnost je politički prioritet još od početka mandata Junckerove Komisije – od Političkih smjernica predsjednika Junckera iz jula 2014. godine do njegovog najskorijeg godišnjeg govora o Stanju Unije od 12. septembra 2018. godine. Pružanje podrške žrtvama zločina, uključujući žrtve terorističkih napada, jeste važan dio rada Komisije na rješavanju svih dimenzija terorističkih prijetnji.

EU je uspostavila snažan pravni okvir za podršku i zaštitu žrtava širom Evrope putem Direktive o pravima žrtava i Direktive o suzbijanju terorizma. Komisija također finansira projekte usmjerene na zaštitu prava žrtava, uključujući žrtve terorizma u okviru programa pravosuđa (s budžetom od približno 2,5 miliona eura za 2018. godinu).

U oktobru 2017. godine, Joëlle Milquet je imenovana za posebnu savjetnicu predsjednika Jean-Clauda Junckera za naknade žrtvama zločina. Danas, gđa. Milquet objavljuje svoj izvještaj o jačanju prava žrtava: od naknade do reparacija. Izvještaj daje 41 detaljnu preporuku o tome kako poboljšati pristup žrtava pravdi i naknadama na razini EU-a i na nacionalnoj razini (saopštenje za javnost dostupno ovdje). Podrška i prava žrtava također su u samom fokusu rada koji provodi Mreža za podizanje svijesti o radikalizaciji (RAN).

Evropski dan sjećanja na žrtve terorizma utvrđen je nakon bombaških napada u Madridu 11. marta 2004. godine. Svake godine od 2005. naovamo, Evropska unija se toga dana prisjeća žrtava terorističkih zločina.

Europa.ba