Jačanje podrške Evropske unije otvaranjem ureda Evropske investicijske banke u Sarajevu

Kako bi pomogli približiti Zapadni Balkan i Bosnu i Hercegovinu Evropskoj uniji, te potaknuti ekonomsku saradnji i rast, Evropska investicijska banka je otvorila novi ured u Sarajevu, unutar Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

„Danas i zvanično najavljujemo prisustvo Evropske investicijske banke u Sarajevu, ove ključne institucije Evropske unije. Međutim, bitno je naglasiti da je Evropska investicijska banka prisutna u Bosni i Hercegovini i regionu već dugi niz godina i da je EIB do sada kreditirala više od 1,6 milijardi eura. Evropska investicijska banka je najveći razvojni investitor na svijetu i podržala je brojne projekte u Bosni i Hercegovini, a za nastavak njihovih značajnih aktivnosti je veoma bitno njihovo prisustvo ovdje, unutar Ureda  Evropske unije u Sarajevu,“ rekao je ambasador Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH.

Matteo Rivellini, šef operacija EIB-a zadužen za Zapadni Balkan, Hrvatsku i Sloveniju, istakao je da će novi ured dodatno ojačati podršku Evropske investicijske banke regionu u procesu pristupanja Evropskoj uniji, dodavši kako je: „Naš cilj da radimo na povezivanju regiona, jačanju razvoja i unapređenja životnog standarda svih građana.“

 Šefica novog ureda Evropske investicijske banke u Sarajevu je Sandrine Friscia, predstavnica EIB za BiH i Crnu Goru, čije će dugogodišnje iskustvo doprinijeti osnaživanju i širenju aktivnosti  u ove dvije države. Novi ured će podržati aktivnosti Evropske investicijske banke u kontekstu Inicijative za ekonomsku održivost, koja nastoji usmjeriti podršku EIB ka privatnom sektoru. Ova inicijativa će pružiti dodatnu finansijsku podršku, povećati podršku privatnom sektoru te utjecati na finansijsku i tehničku podršku. Evropska investicijska banka je podržala i nastavit će podržavati projekte u Bosni i Hercegovini, prije svega transportnu infrastrukturu, zdravstveni sistem (kliničke centre), sistem odbrane od poplava i podršku malim i srednjim preduzećima, pružajući podršku za više od 71,500 poslova.

Više informacija o aktivnostima Evropske investicijske banke: https://www.eib.org/en/index.htm

Europa.ba