EU u BiH organizovala #E4U obuku za srednjoškolce

Kako prenijeti javnosti razmišljanja mladih o pitanjima kao što su mobilnost mladih, problemi ekonomskog i obrazovnog sistema, vršnjačko nasilje, govor mržnje i odliv mozgova i kako o njima govoriti na kreativan i zanimljiv način?

Grupa od 60 srednjoškolaca iz cijele BiH se sastala u Tarčinu kraj Sarajeva kako bi o ovim temama razgovarala tokom trodnevnog kampa održanog od 15. do 17. aprila pod nazivom “E4U” koji finansira Evropska unija. Tri dana ispunjena nizom inspirativnih, obrazovnih i iskustvom potaknutih predavanja i radionica koje su održali neki od najboljih stručnjaka i poznatih ličnosti u regiji postavili su osnovu za izradu kreativnih kampanja koje će govoriti o pogledima mladih o navedenim problemima.

Istraživanje koje je provela Mreža savjeta/vijeća učenika srednjih škola BiH među 16.000 učenika iz cijele BiH pokazalo je da su pitanja mobilnosti mladih, problem ekonomskog i obrazovnog sistema, govor mržnje i odliv mozgova identifikovana kao ključni problemi s kojima se suočavaju sami srednjoškolci.

U naporima da stvori prostor u okviru kojega će mladi izraziti svoje mišljenje te, kao društveni akteri, aktivno izražavati svoje stavove i prijedloge Evropska unija u Bosni i Hercegovini je organizovala niz predavanja i radionica s ciljem jačanja sposobnosti mladih za izražavanje svojih ideja i razmišljanja o ključnim pitanjima kroz efektivne i lako razumljive medijske kampanje.

Da bi vas drugi razumjeli prvo vi morate pokazati razumijevanje

“Da bi se vaše riječi i poruke čule one moraju biti razumljive a to možete postići jedino ako razumijete način na koji mi, svi ljudi, komuniciramo. Naša sposobnost razumijevanja drugih ima ograničenja i moramo ih biti svjesni. Postizanje razumijevanja je proces učenja. Pozivam vas da iskoristite ovu priliku da naučite, pitate, testirate svoje ideje i da budete otvoreni prema mišljenju drugih. To je jedini način na koji možete zauzeti svoje mjesto u procesu donošenja političkih odluka koje imaju uticaj na vaše živote. ” izjavila je u svom pozdravnom govoru direktorica Odjela komunikacija Ureda Evropske unije u BiH Jamila Milović-Halilović.

Tokom prvog dana popunjenog dinamičnim, edukativnim i interaktivnim predavanjima učesnici su se složili da, iako se svaka generacija suočava sa vlastitim izazovima, čini se da uvijek u svim društvima postoji otpor promjenama. Zaključili su da postoje iskustva koja starije i mlađe generacije mogu međusobno podijeliti.

Mogućnost izbora uvijek postoji

“Osjećam se kao da imam 12 ili 13 godina i moram sve iznova ponovo učiti. Moram ponovo učiti šta je dobro a šta loše. Predstavljajući svoje viđenje onoga što je nazvao “moralni i ekonomski koordinatni sistem” Rambo je naglasio da svi možemo biti u bilo kojem od kvadrata – činiti dobro za opštu korist ili loše nanoseći društvenu štetu. “Možete se staviti u bilo koji od ovih kvadrata. Tako da uvijek postoji izbor. Vaš izbor.” (Rambo Amadeus, crnogorski umjetnik, kompozitor i izvođač)

Učesnici iz gradova širom BiH su zgrabili ovu priliku i postavljali mnoga pitanja o kojima su razgovarala sa ovim regionalnim stručnjacima. “Da li zaista treba da odem iz svoje države da bih se ostvarila?” pitala je jedna od učenica. Ovo pitanje je izazivalo najviše diskusije tokom cjelokupnog trajanja kampa.  “Svi mi imamo sklonost da generalizujemo stvari”, napomenula je profesorica Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Melika Huskić-Mehmedović, “ali ako smo svjesni ove svoje osobine možemo raditi na popravljanju vlastitog razumijevanja našeg okruženja. Tražite različite izvore informacija, tražite statističke podatke, razgovarajte sa stručnjacima u određenim oblastima. Možda ćete čuti da postoje ljudi koji su se ostvarili i svoje snove ispunili baš u ovoj državi.”

Dobra komunikacija zahtijeva dobru volju i znanje

Učesnici su prošli kroz proces formulisanja ciljeva, razmjene ideja, izrade scenarija, planiranja video produkcije, plasiranja i promocije video materijala. Učenici podijeljeni u deset timova su drugi dan kampa iskoristili za aktivne konsultacije stručnjaka prilikom konkretnog rada na svojim prijedlozima.  Stručni mentori su cijeli dan sa njima radili na razvijanju ideja tako što su sa njima podijelili savjete ali i neke trikove koji će im pomoći da pripreme što efektivniju prezentaciju za naredni dan kada će četveročlani žiri izabrati pet najboljih prijedloga scenarija.

Pažljivo sa slikama

“Ja sam svjestan da u današnjem digitalnom svijetu moje predavanje može završiti na internetu i da će ga možda gledati ne samo ovi učenici, već i njihovi roditeljii i vršnjaci. To mi nameće dodatnu odgovornost za izgovorene riječi. Moramo biti svjesni da slike i poruke mogu imati više značenja. Svi mi učitavamo i vlastita značenja u poruke koje dobijamo.  Ovdje sam kako bih ovim mladima dao savjete kako da izbjegnu neke od zamki prilikom formulisanja poruka i odabira slika kojima žele objasniti svoje razumijevanje nekih pitanja..” (Vladimir Đukelić, srbijanski međunarodno nagrađivani reditelj spotova za domaće i strane firme.

Pet najboljih prijedloga izrani za video produkciju i plasiranje

Žiri je treći dan imao težak zadatak odabira pet najboljih od deset kreativno prezentovanih prijedloga scenarija koje će preporučiti za dalju kreativnu video produkciju. Stručnjaci iz oblasti video produkcije će tokom naredne četiri sedmice raditi sa pobjedničkim timovima na produkciji video spotova nakon čega će svi srednjoškolci moći glasati za najbolji među njima.  Iako će svih pet spotova biti plasirani na raznim komunikacijskim kanalima samo će pobjednički tim dobiti priliku da otputuje u Brisel i svoju kampanju predstavi visokim zvaničnicima Evropske unije.

Učesnici ovog kampa su pokazali svoju strast prema demokratskim procesima kao i spremnost da nauče kako učestvovati u njima. Bosna i Hercegovina treba mlade ljude koji će izraziti svoj stav o političkim pitanjima i raditi na iznalaženju demokratskih rješenja od kojih će koristi imati cjelokupno bosanskohercegovačko društvo.

Mladi zaslužuju našu pomoć

“Bila mi je privilegija raditi sa ovim mladim i talentovanim  ljudima koji imaju toliko ideja i sjajnu energiju.  Ali, ono što me je izbacilo iz cipela je eksplozija emocija koje su pokazali prilikom rastanka kada su neki od njih počeli plakati. To me natjeralo da pomislim kako im naši političari otežavaju život više nego što treba. Ipak, ono što me tješi je to da će ovo iskustvo i emocije ponijeti sa sobom u svoje gradove i sredine.” (Zenit Đozić, poznati bh. glumac i producent)

Iako su se mnogi od njih rastali u suzama, vještine koje su ovi mladi iz cijele zemlje usvojili i prijateljstva koja su stekli tokom trajanja kampa će biti od ključnog značaja u njihovom aktivnom angažmanu u procesu napretka Bosne i Hercegovine prema Evropskoj uniji kao i ostvarivanju punog potencijala države

Evropska unija će nastaviti sa podrškom projekta omogućavanja mladima da iskažu svoje stavove i da društvo BiH čuje njihov glas te da se aktivno uključe u formulisanje politika koje će voditi ka kvalitetnijem životu i radu u cijeloj BiH.

Pratite njihove kampanje na:

https://www.facebook.com/euforyoubih/

https://www.facebook.com/mresvubih/

https://www.facebook.com/europa.ba/

Europa.ba