Prva EU radionica o digitalnim alatima za vjerodostojno izvještavanje održana u Bijeljini

„Digitalne tehnologije napreduju iz dana u dan i nemoguće je sve upratiti. Imam osjećaj da su ljudi koji manipulišu informacijama i šire dezinformacije uvijek korak ispred nas novinara i mi ponekad zaostajemo za njihovim načinom praćenja tehnologija”, izjavila je Anisa Mahmutović, novinarka RTV Sapna na radionici održanoj u okviru EU projekta “Edukacija novinara i javnosti o trendovima u digitalnim medijima”

Prva u nizu od četiri planirane obuke posvećene unapređenju znanja i  vještina novinara, studenata novinarstva i blogera o digitalnom novinarstvu održana je u Biljeljini. Više od 20 učesnika – novinara, blogera, studenata i influensera – iz Tuzle, Bosanske Krupe, Brčkog, Srebrenice, Banje Luke, Sapne, Zvornika i Bijeljine sudjelovali  su u interaktivnim sesijama o tehnikama i alatima koje mogu koristiti za provjeru činjenica i izvora informacija na digitalnim platformama.

“Pružanje tačnih i vjerodostojnih informacija društvu danas zahtijeva od  novinara da verifikuje naloge na društvenim medijima, autentičnost slike ili video zapisa, da potvrdi kredibilitet web stranice koju želi navesti kao izvor”, rekla je Maida Muminović iz Fondacije Mediacentar koja je jedna od organizatora radionice.

Globalni trendovi koji imaju uticaj na medijsko okruženje u Evropskoj uniji i BiH, širenje dezinformacija na internetu, modeli dezinformacijskih mreža u BiH – neke su od tema i fenomena o kojima se razgovaralo tokom  radionice.

„Biti svjestan motiva širenja i pokretanja kampanje o dezinformacijama u medijima je od suštinskog značaja za razmatranje uloge novinara i urednika u očuvanju javnog interesa. Veoma je važno edukovati i angažovati medijsku zajednicu da prati trendove koji utiču na kredibilitet novinarstva”, rekla je Elvira Jukić-Mujkić, moderatorica radionice.

Polaznici radionice su razgovarali o važnosti učenja o novim alatima i metodama za provjeru činjenica i sadržaja.

“Upravo da bismo mogli sustići sve, ovo je odlična stvar koju treba i razvijati i više o njoj govoriti u obrazovnom sistemu. Malo se posvećuje pažnje ovome i zbog toga je ovo bilo korisno”, ocijenila je na kraju Anisa Mahmutović.

Nakon Bijeljine, radionice će u toku ljeta biti organizovane i u Trebinju, Sarajevu i Tešnju. Dio su projekta EU “Edukacija novinara i  javnosti o trendovima u digitalnim medijima” sa sloganom NeVjerujNaPrvu ili #FactCheckingMatters.

Europa.ba