Aplikacija #NeVjerujNaPrvu – o dezinformisanju na jednom mjestu

Pise: Igor Stojanovic

Problem kreiranja i širenja lažnih vijesti u BiH je mnogo ozbiljniji nego što većina nas smatra.  Mediji, posebno na internetu (portali, društvene mreže itd.),  svakodnevno šire informacije koje nekretički (slučajno ili namjerno) preuzimaju iz raznih izvora (agencije, internet portali, drugi mediji isl), sa namjerom da steknu što veću slušanost/gledanost/posjećenost, i time skrenu pažnju marketinških agencija na sebe i zarade novac od reklama i/ili ostvare neke političke interese. Tako informacije postanu dezinformacije – lažne ili obmanjujuće informacije koje se kreiraju, iznose i šire radi ekonomske koristi ili radi namjernog obmanjivanja  javnosti.

Da bi dobili pravu informaciju u opisanim okolnostima, moramo kritički posmatrati ono što nam mediji i pojedinci na društvenim mrežama nude. Površnost nas može dovesti u zabludu da smo adekvatno infomisani o dešavanjim u društvu ali i do toga da i sami širimo neprovjerene informacije (posebno preko svojih profila na društvenim medijima ) stavljajući nas tako u funkciju sveopšteg dezinformisanja društva, koje neminovno vodi do urušavanja povjerenja medju ljudima i u institucije demokratije.

Šta uraditi?

Iako je zdrav razum naš najvažniji alat u donošenju odluke kome i o čemu da vjerujemo, postoje i brojni jednostavni ditigitalni alati koji nam mogu pomoći da provjerimo da li su neke informacije lažne i da li treba da im vjerujemo tj da ih proslijedimo našim prijateljima.

Aplikacija #NeVjerujNaPrvu na jednom mjestu omogućava da se informišete o fenomenu dezinformisanja,  načinima provjere i odgovornog dijeljenja informacija. Tu možete naći edukativne video module, brošure i textove vodećih regionalnih stručnjaka u oblasti dezinformisanja (Stefan janjić, Tijana Cvjetičanin, Emir Zulejhić, Vuk Vučetić, Maja Ćalović …) kao i aktuelnosti u vezi sa naporima Evropske Unije (u BiH i regionalno) da smanji i prevenira negativni uticaj dezinformisanja u društvu, a posebno u kontextu aktuelnih EU integrativnih procesa.

Naslovna stranica aplikacije nudi mogućnost brzog korištenja glavnih sadržaja, preko 4 linka: projekat, video, materijali i novosti.  Oni vam donose više informacija o:

  • projektu ‘Edukacija novinara i generalne javnosti o trendovima u digitalnim medijima’ kojeg provodi Evropska unija u BiH,
  • edukativnim video modulima na teme značenja i glavnih razloga u korištenju dezinformacija, prepoznavanje lažnih profila i nekredibilnih online medija, alatima za provjeru foto i video online informacija, korištenju manipulativnih statistika i pseudonauka u funkciji dezinformisanja i tome kako Vi zapravo finansirate postojanje lažnih vijesti.,
  • brošuri i analitičkim tekstovima na temu dezinformisanja i
  • vijestima o aktivnostima drugih aktera u oblasti medisjke pismenosti i borbe protiv deziformisanja.

Aplikaciju #NeVjerujNaPrvu možete preuzeti na Google PlayStore.

Informacije su nam neophodne za donošenje odluka i i formiranje stavova, i moramo uraditi više da one ne budu pogrešne, nepotpune ili neobjektivne.

#NeVjerujNaPrvu!

 

#NeVjerujNaPrvu je projekat Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Sadržaj ovog članka je isključiva odgovornost autora i ne odražava nužno stajališta Evropske unije.

Europa.ba