Predstavljanje edukativne platforme „Ne vjeruj na prvu“ u Banja Luci i Mostaru

Edukativna platforma o fenomenu dezinformisanja i verifikaciji online sadržaja namjenjena medijskim radnicima i građanima predstavljena je novinarima i predstavnicima civilnog društva u Banja Luci i Mostaru.

Panelisti Vuk Vučetić, Siniša Vukelić i Adis Nadarević su sa svojih stručnih i aspekata profesionalaca koji se bave komunikacijama i medijima, govorili o uzrocima i posljedicama plasiranja lažnih informacija u društvu, posebno se osvrnuvši na dostupne digitalne alate i pristupe za suprostavljanje širenju dezinformacija unutar edukativne platforme #NeVjerujNaPrvu.

“Lažne vijesti nisu novi fenomen, ali razvojem medija i novih tehnologija situacija se značajno zakomplikovala jer sada svako može u svakom trenutku da kreira i dijeli video, foto i pisane sadržaje preko društvenih mreža. Nema drugog izbora nego raditi sa ljudima na jačanju njihove medijske pismenosti kako bi prestali biti konzumenti lažnih vijesti, a taj kritički pristup će svakako biti najsnažniji udarac dezinformisanju” istakao je Vuk Vučetić, doktor komunikoloških nauka.

Novinar Siniša Vukelić smatra da su lažne vijesti na našem prostoru najviše zastupljene u online medijima i da se situacija dalje komplikuje kada te vijesti prenose novinske agencije i javni mediji” Danas smo svjedoci da je ‘poplava’ portala koji objavljuju neke političke opcije kako bi širile mržnju protiv svojih političkih protivnika ali i nekih osoba iz civilnog društva“, kaže Vukelić. On je dodao da je samo ove godine, Vijeće za štampu zaprimilo 379 žalbi na rad online medija.

Na prezentacijama u Banja Luci i Mostaru predstavljena je brošura “Verifikacija informacija za početnike: kako provjeriti tačnost informacija na internetu” koja sadrži informacije o postojanju i načinu korištenja alata za provjeru fotografija, videa i drugih online sadržaja.

Adis Nadarević, aktivista na društvenim mrežama naveo je da je skoro sve vrijeme u ulozi sličnoj novinarskoj i tako hotimično ili slučajno može biti alat za širenje dezinformacija ukoliko se ne drži nekih principa. Principi etičkog novinarstva su zato važni jer se vodeći njima izbjegavaju zamke zbog kojih i imamo probleme kojima se projekt #NeVjerujNaPrvu bavi.

Na događajima je predstavljena i android aplikacija #NeVjerujNaPrvu koja na jednom mjestu omogućava pojedincima da preuzmu informacije o fenomenu dezinformisanja u formi  edukativnih video modula, brošure i tekstova vodećih regionalnih stručnjaka , uključujući Emira Zulejhića, Maju Ćalović, Stefana Janjića, Tijanu Cvjetičanin, i drugih.

Aplikacija je dostupna za besplatno preuzimanje na Google Play Storeu. Za više informacija pratite FB stranicu #NeVjerujNaPrvu.

#NeVjerujNaPrvu je projekat Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Europa.ba