#EUandME: Jačanje konkurentnosti razvojem novih vještina

20 mikro i novoosnovanih firmi se okupilo kako bi tokom trodnevne serije interaktivnih predavanja i vježbi iz oblasti digitalnog marketinga održanih uz podršku EU u Tesliću od  2. do 4. septembra razgovarali o unapređenju svojih vještina u ovoj oblasti. Izuzetno otvoreni predavači iz regionalno poznatih marketinških agencija su sa učesnicima nesebično podijelili trikove digitalnog marketinga, društvenih medija, kreiranja internet stranica i analitičkog praćenja.

“Svi znamo da, za razliku od velikih korporacija, mikro i novoosnovane firme nemaju dovoljno kapaciteta da izdrže i da se prilagode transformaciji koju tržište konstantno nameće. Sami ne mogu razviti vjestine neophodne za to i treba ih podrzati u razvoju njihovih poslova.”, objasnila je jedan od predavača Mirjana Vladisavljević. “Ljudi obično potcjenjuju mogućnosti koje društveni mediji nude poslovnoj zajednici a ovakva okupljanja su odlična prilika da se upoznaju sa svim alatima i funkcijama koje najpoznatije platforme društvenih medija nude i poslovnom sektoru ali i svim građanima. Zaista bi bila šteta ne iskoristiti sve te mogućnosti.”, dodala je.

Nakon učešća u seriji posebno pripremljenih prezentacija i demonstracija svih aspekata digitalnog marketinga, od tehničkih elemenanta optimizacije internet stranica i plaćanja po kliku do identifikacije i segmentacije klijenata, kreiranja brenda i analitičkog praćenja kampanja učesnici su predstavili svoje firme, proizvode i usluge. Nakon radionica koje su vrvile pitanjima, razmjenom ideja i iskustava učesnici su svoje ideje predstavili članovima stručnog žirija. Iako su sve ideje zaslužile podršku žiri je bio primoran da odabere najbolje koje će biti nagražene besplatnom kampanjom na društvenim medijima.

Pratite  Imaginarium Studio BAMBA Bubble Socks Reset Cold Pressed Bastan KLOKO nosiljke za bebe da saznate kako će, tokom narednih mjeseci,  iskoristiti svoje nagrade da pojačaju svoje prisustve na društvenim medijima,  uspostave kontakt sa novim parterima i klijentima te unaprijede svoje poslovanje.

Ova inicijativa je dio napora Evropske unije usmjerenih na poboljšanje digitalne pismenosti kao sastavnog elementa Digitalne agende za zapadni Balkan i razvoj istinski sveobuhvatnog digitalnog društva u Evropi s ciljem boljeg korištenja prednosti sve globalnijeg tržišta i poboljšali konkurentnost malih i srednjih preduzeća na kojima počiva evropska privreda.

Europa.ba