Školovanjem do ostvarenja snova: Sestre Samanta i Zlata iz Bijeljine sanjaju o poslu i fudbalskoj karijeri

Tekst i foto: Almir Panjeta

Sestre Samanta i Zlata završile su drugi razred Osnovne škole “Jovan Dučić” i nadaju se da će im se uskoro u školi ponovo pridružiti i sestra Manuela. Njih tri redovno dolaze u Dnevni centar za djecu u riziku u Bijeljini koji vodi Udruženje građana za promociju obrazovanja Roma “Otaharin” i učestvuju u aktivnostima koje podržavaju Save the Children i Evropska unija. Samanta i Zlata u Centru dobiju pomoć oko zadaće ili prireme za kontrolne ispite, dok Manuela crta, piše i druži se s djecom do ponovnog polaska u školu, koju je prekinula nakon pauze uzrokovane saobraćajnom nesrećom u kojoj ju je kao pješakinju udario automobil.

“U školi volim matematiku, i volim da crtam, najviše volim kad crtamo učiteljicu. Kad porastem voljela bih da budem pekarka”, kaže nam Samanta, a Zlata dodaje kako je njoj crtanje najdraže:

“Volim likovno, volim da crtam cvijeće. Volim životinje, najviše mačke, i kad porastem htjela bih biti veterinarka i pomagati im. Znam da za to treba završiti srednju školu, i da treba puno učiti”, kaže Zlata. Pored škole, obje rado učestvuju u sportskim radionicama u sklopu projekata koje vodi Udruženje.

“Idemo na Gradski stadion i tamo nas cure iz Ženskog fudbalskog kluba “Radnik” uče da igramo fudbal. Navijamo za njih i voljele bismo jednog dana biti kao one i igrati na velikim utakmicama!”, dodaje Zlata.

“Želja mi je da mi djeca završe školu, da imaju neki zanat, da sebi zarade i da imaju život bolji nego što sam ja imala. Nisam mogla završiti školu, sada mi Zlata pomaže oko slova, da čitam i pišem. Živimo teško, potrebna nam je sva pomoć, ali za školu se mora naći”, kaže njihova mama Mirsada koja se također nada da će Manuelu uspjeti vratiti u školu.

“Udario je auto, dva mjeseca nije išla u školu, a imala je i operaciju. Sad s psihologinjom Radom pokušavam da je spremim da ponovo krene”, priča Mirsada, dodajući kako joj podrška Centra mnogo znači:

“Djeca su tu, uče, pomažu im oko zadaće, šalju u školu, a ja onda mogu da radim, da se snalazim i obezbijedim nam da imamo ono najosnovnije”.

Koordinatorica Dnevnog centra Snežana Antunović kaže kako su Samanta, Zlata i Manuela među najredovnijima u centru, a učestvovale su i u svim aktivnostima koje je ovo Udruženje provelo u okviru projekta  „Bright4All – Osnovno pravo na obrazovanje za svu djecu u BiH“. Projekat finansira Evropska unija s 350.000 eura, a provodi Save the Children u partnerstvu sa OC “Vermont” i udruženjem “Žene sa Une” iz Bihaća.

“Projekat “Bright4All” ima za cilj povratak djece u obrazovni sistem, kao i prevenciju napuštanja školovanja, pa smo kroz terenski rad mapirali djecu koja neredovno ili nikako ne pohađaju školovanje. Naš Centar ima 112 stalnih korisnica i korisnika, terenskim radom smo obuhvatili njih 146, a kroz projekat smo radili s 30 djece koja odgovaraju tim kriterijima i s kojima smo intenzivno radili”, kaže Snežana Antunović.

Psihologinja Radmila Tubić kaže kako je za uspješne rezultate važan rad s djecom, ali i s roditeljima koji su jako bitna karika:

“Za svako dijete imamo individualni plan rada, ali je ključ uspješan trougao: Centar-dijete-roditelj. Nakon toga je važna dvosmjerna komunikacija sa školom koja je dobra, dobijamo informacije od škole o izostancima, ako djeca popuste na nekom od predmeta, sugerišu nam da na radionicama tim predmetima posvetimo više pažnje i radimo intenzivnije, daju nam dodatne sugestije ili detalje o gradivu, a pošto pratimo i stanje u porodici eventualno uključimo roditelje ili pojačamo savjetodavni rad”, pojašnjava Radmila Tubić potcrtavajući značaj zajedničkog djelovanja svih aktera na prevenciji napuštanja obrazovanja.

Europa.ba