Hackathon „Zajedno za zajednicu“: Odabrane ideje za poboljšanje komunikacije između građana i lokalne vlasti

Jučer je u Sarajevu  završen trodnevni Hackathon – u okviru kampanje „Zajedno za zajednicu“ na kojem su odabrana tehnološka rješenja za poboljšanje komunikacije između građana i lokalne vlasti.

„Ideathoni u Banja Luci i Sarajevu, kao i Hackathon ovog vikenda organizovan u okviru projekta ReLOaD, poslužili su kao platforma za mlade, tehnologe, stručnjake i javne službenike za prototipizaciju rješenja za utvrđene probleme u njihovim zajednicama pomoću tehnologije“, izjavila je Steliana Nedera, rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH.

Od osam timova koji su učestvovali na Hackathonu i predstavili svoja idejna rješenja pred stručnim žirijem, odabrane su tri ideje od kojih će prvoplasirana ideja dobiti potpunu finansijsku podršku za razvoj. Trećeplasirani tim dolazi iz Banja Luke i predstavio se sa idejom „Will it“, mobilnom aplikacijom za javni gradski prevoz, a drugoplasirani tim, takođe, dolazi iz Banja Luke i osvojio je stručni žiri idejom za aplikaciju „Male intervencije“.

Prvu nagradu i finansijsku podršku za razvoj idejnog tehnološkog rješenja dobio je tim četvoro učenika Četvrte gimnazije Ilidža iz Sarajeva – Emina Zolota, Elida Arnaut, Nadir Karaman i Benjamin Šišić. Oni su se predstavili sa idejom „Go Green“, mobilnom aplikacijom čiji je cilj da edukuje i podigne svijest javnosti o važnosti očuvanja okoliša.

„Odlično se osjećamo danas nakon Hackathona – osvojili smo prvo mjesto i dobili smo podršku da razvijemo svoju aplikaciju, jako smo uzbuđeni“, rekla je Emina Zolota, predstavnica tima „Go Green“.

Cilj kampanje „Zajedno za zajednicu“ je sudjelovanje građana u procesima donošenja odluka i stvaranje preduslova da građani imaju pristup informacijama o radu, politikama i svim ostalim relevantnim aktivnostima lokalnih uprava koje se tiču zajednice.  Zbog toga je objavljen poziv tražio inovativna tehnološka rješenja kako bi se povećao glas građana i pomoglo jedinicama lokalne samouprave (JLS) da odgovore efikasnije na zahtjeve u svojim lokalnim zajednicama.

Kampanja „Zajedno za zajednicu“ je dio Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu – ReLOaD, inicijative koju finansira Evropska unija, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP). Kampanja je počela Ideathonom u Banja Luci i nastavila se sa Ideathonom u Sarajevu, a događaji su okupili zainteresovane grupe ljudi sa tehnološkim idejama za bolju komunikaciju u lokalnim zajednicama. Kampanja se zaokružila trodnevnim Hackathonom u Sarajevu, na kojem su odabrani učesnici dalje razvijali i finalizovali svoja idejna rješenja.

Europa.ba