Izjava Visoke predstavnice u ime EU-a povodom Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjavanja zločina nad novinarima – 2. studenoga 2019.

Sloboda izražavanja, u svim svojim oblicima, u samoj je srži demokracije. Bez naprednog, slobodnog i neovisnog medijskog okruženja ne možemo pozivati na odgovornost vlade, poduzeća i društvo u cjelini. Nažalost su upravo zbog ostvarivanja tog temeljnog prava novinari i medijski djelatnici u obavljanju svojeg posla prečesto izloženi napadima, progonu, uznemiravanju i zastrašivanju. Osim toga, novinari mnogo češće stradavaju u našoj neposrednoj okolini nego u izvještavanju s ratnih područja. Prema podacima kojima raspolaže Međunarodno udruženje novinara samo su 2018. u incidentima povezanima sa svojim radom život izgubila 94 novinara i medijska djelatnika, a stotine su neopravdano uhićene ili pritvorene bez sudskog postupka.

I dalje se događa da vlade ne poduzmu dovoljno kako bi zaštitile novinare i počinitelje privele pravdi, a ponekad su počinitelji čak i one same. Kad za te zločine nitko ne odgovara, njihov učinak još je razorniji. To narušava demokraciju te hrani strah, nepovjerenje i tjeskobu.

Prošlog mjeseca obilježili smo godišnjicu smrti saudijskog novinara Jamala Khashoggija, za čije ubojstvo još uvijek nitko nije odgovarao pred sudom, i ubojstva malteške novinarke Daphne Caruane Galizije usred Europe, što pokazuje da ni jedan dio svijeta nije pošteđen takvih zločina. Na današnji dan potvrđujemo da ćemo se nastaviti odlučno boriti protiv nekažnjavanja zločina nad novinarima i svim se sredstvima zalagati za zaštitu slobode izražavanja radi sigurnosti novinara i medijskih djelatnika.

U tu svrhu EU pruža potporu i pravnu pomoć putem mehanizma za branitelje ljudskih prava, koji omogućuje brzu reakciju kad se branitelji ljudskih prava, među njima i novinari, nađu u opasnosti. Osim tog mehanizma EU financira i Europski centar za slobodu tiska i medija (ECPMF) i njegov važan alat za praćenje medijskog pluralizma, koji procjenjuje ugroženost medijskog pluralizma u EU-u i susjednim zemljama te je važan izvor informacija za oblikovanje naših politika. Europska komisija 2019. namijenila je 2,2 milijuna eura potpore projektima ECPMF-a za promicanje kvalitetnog novinarstva i prekogranične suradnje medijskih djelatnika i samoregulatornih tijela. U brojnim zemljama pružamo financijsku i stručnu potporu za zaštitu novinara, blogera i medijskih djelatnika.

Na današnji dan posvećen borbi protiv nekažnjavanja zločina nad novinarima prisjećamo se svih koji su izgubili živote i pretrpjeli napade zbog ostvarivanja svoje slobode izražavanja, na internetu i izvan njega. Čvrsto stojimo uz one koji imaju hrabrosti dići glas u ime svih nas.

Europa.ba