Evropska unija i Bosna i Hercegovina rade zajedno na jačanju vladavine prava

Povodom obilježavanja prve Međunarodne sedmice podizanja svijesti o prevarama u Bosni i Hercegovini, Ured Evropske unije u Bosni i Hercegovini organizovao je diskusiju sa predstavnicima projekata Evropske unije u oblasti vladavine prava kako bi istakli značaj napretka reformskih procesa u ovoj oblasti.

„Bosna i Hercegovina treba iznaći sistemska rješenja za jačanje vladavine prava, temeljnu vrijednost Evropske unije koju svaka buduća zemlja članica mora u potpunosti poštovati. Današnja diskusija sa projektima Evropske unije je dio naše inicijative da se proces reforme vladavine prava u BiH dodatno osnaži i ubrza. Naši projekti podržavaju ovaj proces i drago nam je da zajedno radimo na jačanju vladavine prava u BiH,“ rekao je Nicolas Bizel, šef Sekcije operacija za pravosuđe i unutrašnje poslove i reformu javne uprave Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Tokom diskusije sa predstavnicima pravosuđa, civilnog društva, privatnog sektora i međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, istaknute su ključne prepreke u reformskom procesu. Iako se većina učesnika slaže da je potrebno prevazići zastoj provedbe reformi uzrokovan „nedostatkom političke volje“, istaknuta je i kolektivna odgovornost građana koji trebaju zahtjevati promjene.

„Naš cilj je podizanje svijesti javnosti o značaju razumijevanja kompleksnosti pitanja prevara, korupcije i kriminala u ovoj zemlji. Želimo informisati mlade i građane o mogućim preventivnim mjerama i raditi zajedno kako bi se iznašla održiva rješenja i postigli korisni rezultati,“ naglasila je Sabina Softić, glavna partnerica za usluge revizije za Adriatic regiju Deliotte-a, organizatora Međunarodne sedmice podizanja svijesti o prevarama u BiH.

Pojam vladavina prava se često doživljava kao veoma apstraktan. Ipak, građani se slažu da žele živjeti u organizovanom sistemu koji je regulisan zakonima. Tokom diskusije istaknuta su neka od ključnih postignuća osam projekata Evropske unije u ovoj oblasti koji se trenutno provode te su iznesene preporuke za buduće djelovanje. Kako su panelisti istakli, u skladu sa zaključcima Prve konvencije o vladavini prava u BiH i Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji, funkcionalno i učinkovito pravosuđe je preduslov napretka Bosne i Hercegovine u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Europa.ba