Evropska unija donirala pet vozila Graničnoj policiji BiH

U sklopu projekta Evropske unije za podršku Bosni i Hercegovini u oblasti migracija i upravljanja granicama, danas je Graničnoj policiji BiH uručeno pet novih Ford SUV vozila ukupne vrijednosti 124,000 eura.

Ova donacija će značajno olakšati napore Granične policije BiH u svakodnevnom obavljanju posla čiji je obim povećan zbog prisustva migranata koji borave na teritoriji države.

Ključeve novih vozila je uručio Nicolas Bizel, šef Sekcije operacija za pravosuđe, unutarnje poslove i reformu javne uprave Delegacije Evropske unije u BiH, a preuzeo ih je zamjenik direktora Granične policije BiH Fahrudin Halač.

“Ovaj tip vozila će uveliko pomoći unaprjeđenju kapaciteta službenika granične policije koji se suočavaju sa izazovima migrantske situacije i bit će raspoređena u naših pet terenskih ureda”, kazao je Halač.

Evropska unija je od 2018. godine obezbijedila ukupno 36 miliona eura bespovratnih sredstava za nastavak podrške Bosni i Hercegovini u oblasti migracija i upravljanja granicama u kontekstu povećanog broja migranata i izbjeglica prisutnih u zemlji od kraja 2017. godine.

Zahvaljujući pomoći Evropske unije, omogućen je rad pet privremenih prihvatnih centara u BiH koji pružaju osnovne usluge smještaja, hrane i vode, sanitarija, odjeće i psihološkog savjetovanja, te pristupa obrazovanju i zdravstvenim uslugama migrantima koji borave u BiH. Donirana sredstva se koriste i za nabavku opreme i pružanje stručne pomoći Graničnoj policiji i Sektoru za azil BiH, Policiji Unsko-sanskog kantona, te Službi za poslove sa strancima BiH.

Dosadašnja pomoć Evropske unije Graničnoj policiji BiH uključuje minibus vozilo donirano u februaru ove godine, jačanje kapaciteta kroz finansiranje smještaja policijskih službenika, te plaćanje goriva za vozila koja koriste policijski službenici u redovnom obavljanju aktivnosti.

Sredstva za projekat “EU podrška upravljanju migracijama i granicom u BiH” su obezbijeđena kroz posebnu mjeru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA). Projekat implementira IOM u partnerstvu s UNHCR-om, UNICEF-om, UNFPA-om i Danskim vijećem za izbjeglice (DRC-om).

Europa.ba