Unapređenje kapaciteta institucija BiH za borbu protiv pranja novca i teškog kriminala

„Evropska unija kontinuirano podržava jačanje vladavine prava i borbu protiv organiziranog kriminala u Bosni i Hercegovini. Kroz ovaj projekat uspješno su preneseni znanje i iskustva iz naših zemalja članica što je ključno, jer je pranje novca važno pitanje koje se ne zaustavlja na granicama. Međutim, preuzimanje odgovornosti u nastavku reformskih procesa je na vlastima u BiH,“ istakao je ambasador Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini tokom završne konferencije Twinning projekta „Podrška borbi protiv pranja novca“.

U okviru ovog projekta, stručnjaci Evropske unije iz Austrije i Slovenije su podržali Bosnu i Hercegovinu u provođenju Akcionog plana za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti u BiH za period 2018-2022. Također, zahvaljujući finansijskoj podršci Evropske unije, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) je dobila nove analitičke programe i potrebnu opremu za Sistem protiv pranja novca.

Ambasadorica Austrije u BiH, Ulrike Hartmann i ambasadorica Slovenije u BiH, Zorica Bukinac, čestitale su svim učesnicima projekta na zavidnim rezultatima postignutim kroz saradnju sa institucijama iz zemalja članica Evropske unije. Ističući da je pranje novca transnacionalni problem, saradnja sa lokalnim, regionalnim i institucijama iz Evropske unije je od iznimne važnosti. Ambasadorice su istakle da je više od 2600 lokalnih stručnjaka prisustvovalo edukacijama te su obučeni za nastavak provođenje preporuka, kako bi se jačao ovaj sektor.

Twinning projekat vrijedan 2 miliona eura dio je sveukupne podrške Evropske unije za osnaživanje vladavine prava i borbe protiv teškog kriminala. Kao što je istaknuto u nedavno objavljenom Izvještaju grupe nezavisnih stručnjaka koju je predvodio g. Priebe o pitanjima vladavine prava u BiH, Evropska unija poziva na poboljšanje primjene posebnih istražnih radnji i povrata i zaplijene nelegalno stečene imovine, čime bi se relevantnim institucijama pomoglo da unaprijede funkcionisanje vladavine prava u Bosni i Hercegovini.

Europa.ba