Izvještaji Evropske komisije o napretku Albanije i Sjeverne Makedonije

Evropska komisija je danas predstavila dva izvještaja o napretku Albanije i Sjeverne Makedonije u daljnjim reformama u vezi s vladavinom prava, a posebno u područjima koja je Vijeće odredilo u junu 2018. Obje zemlje ostvarile su dodatne opipljive i održive rezultate te tako opravdale preporuku Komisije da se s njima otvore pregovori o pristupanju.

Komesar za susjedstvo i proširenje Olivér Várhelyi izrazio je zadovoljstvo predstavljenim izvještajima: “Nakon što je u februaru donesena revidirana metodologija za proces pristupanja, danas predstavljamo nove izvještaje za Albaniju i Sjevernu Makedoniju, a oni pokazuju da su te zemlje intenzivirale rad i ostvarile dodatne opipljive i održive rezultate u ključnim područjima određenima u zaključcima Vijeća iz juna 2018. Komisija čvrsto stoji iza svojih preporuka za otvaranje pregovora o pristupanju Albanije i Sjeverne Makedonije. Nadam da će u narednim sedmicama tako odlučiti i države članice.”

Trostrani pristup u 2020.

Zapadni Balkan je prioritet Komisije. Pri tome se 2020. slijedi trostrani pristup. Komisija je 5. februara iznijela prijedlog da se proces pristupanja EU podstakne tako što bi on postao vjerodostojniji, dinamičniji, predvidljiviji i politički jasniji. Komisija u isto vrijeme čvrsto stoji iza svojih preporuka za otvaranje pregovora o pristupanju Albanije i Sjeverne Makedonije jer obje provode dogovorene reforme. Treće, Komisija će u okviru priprema za samit EU i zemalja zapadnog Balkana koji će se 6. i 7. maja održati u Zagrebu predstaviti investicijski plan ekonomskog razvoja regiona.

Komisija u današnjim izvještajima objektivno i na temelju činjenica opisuje napredak koji su obje zemlje od juna 2018. ostvarile u područjima koje je odredilo Vijeće.

Kada je riječ o Albaniji, opisan je napredak u provedbi pravosudne reforme, postupku provjere sudaca i državnih odvjetnika te borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, što uključuje uzgajanje kanabisa i trgovinu teškim drogama. Ukazano je i na druga bitna pitanja, primjerice na dogovor o tome kako pristupiti reformi izbornog sistema i na rad u području neutemeljenih zahtjeva za azil.

Kada je riječ o Sjevernoj Makediniji, opisani su bitni koraci poduzeti radi jačanja nezavisnosti pravosuđa, uključujući nedavno doneseni revidirani zakon o državnom odvjetništvu. Ostvaren je napredak u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala te u reformama obavještajnih službi i javne uprave.

Kontekst

Komisija je u aprilu 2018. preporučila otvaranje pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom. Vijeće je u junu 2018. potvrdilo napredak i utvrdilo put prema otvaranju pristupnih pregovora, ovisno o napretku ostvarenom u određenim ključnim područjima.

Nakon što je Komisija u maju 2019. dala daljnje pozitivne preporuke, Vijeće je odgodilo odluku prvo do juna, a zatim oktobra 2019., nakon čega se pitanju proširenja odlučilo vratiti prije samita u Zagrebu u maju 2020.

Očekuje se da će Vijeće za opće poslove u martu 2020. raspravljati o daljnjim koracima za politiku proširenja, na temelju revidirane metodologije, te napretku Sjeverne Makedonije i Albanije prema otvaranju pristupnih pregovora. Evropska komisija će za nekoliko mjeseci u godišnjem paketu o proširenju predstaviti detaljniju procjenu općeg stanja kod svih partnera u procesu proširenja.

Dodatne informacije

Ažurirani podaci o Albaniji

Ažurirani podaci o Sjevernoj Makedoniji

Priopćenje za medije: Vjerodostojniji, dinamičniji, predvidljiviji i politički jasniji proces pristupanja EU – Komisija predstavlja svoje prijedloge

Grafički prikaz: Albanija na evropskom putu

Grafički prikaz: Sjeverna Makedonija na evropskom putu

Internetske stranice: Delegacija Evropske unije u Albaniji

Internetske stranice: Delegacija Evropske unije u Republici Sjevernoj Makedoniji

Europa.ba