Donacija Violete u vidu medicinske opreme stigla u Sarajevo letom kojeg je finansirala EU

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini, ambasador Johann Sattler, i predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović danas su dočekali avion iz Šangaja koji je dopremio medicinsku opremu koju je građanima BiH donirala kompanija Violeta. Troškove transporta je u potpunosti finansirala Evropska unija.

Dopremljena oprema uključila je 6 respiratora i 420,000 komada različitih medicinskih pomagala i zaštitne opreme za medicinske radnike u BiH.

EU Ambasador Sattler je izjavio: “Vrlo sam sretan što je Evropska unija mogla dati svoj doprinos borbi protiv zajedničkog neprijatelja – korona virusa – i finansirala troškove leta kojim je stigla oprema za cijelu BiH. Puno hvala kompaniji Violeta za pomoć i odličnu saradnju u ovom projektu i predsjedavajućem Džaferoviću što je tu danas. U svoje lično i ime Evropske unije želim reći: bili smo i bićemo uz vas, uz Bosnu i Hercegovinu. Ova zemlja je naš dom, a dom BiH je u Evropi“.

Evropska unija finansirala je prevoz opreme iz Kine kako bi osigurala njenu isporuku u što kraćem roku i time pomogla da se odgovori na hitne potrebe zdravstvenih institucija širom Bosne i Hercegovine.

Za prevoz opreme korišten je teretni avion čiji je prostor maksimalno iskorišten, te je istim letom dopremljena  i medicinska zaštitna oprema koju je Grad Šangaj donirao Gradu Sarajevo.

Evropska unija do sada je izdvojila 7 miliona eura za hitne medicinske potrebe za Bosnu i  Hercegovinu u borbi protiv korona virusa, te 73,5 miliona eura za ublažavanje posljedica po privredu.

Europa.ba